Посольство в Сербії: використання "прецеденту Косова" для виправдання анексії – неприйнятне

Вівторок, 4 жовтня 2022, 21:22

Посольство України в Сербії у вівторок підкреслило визнання територіальної цілісності країни та висловило протест намаганням Росії легітимізувати анексію чотирьох українських областей "прецедентом Косова".

Як повідомляє "Європейська правда", заяву посольства навів телеканал N1.

"Наратив кремлівського диктатора, який намагається маніпулювати прецедентом Косова, щоб легітимізувати агресію Росії проти незалежної європейської держави, є неприйнятним", – йдеться в заяві дипломатичної установи.

Там підкреслили, що позиція України щодо територіальної цілісності Сербії є "обґрунтованою, стабільною та загальновідомою". "Україна підтримує діалог між Белградом і Приштиною за посередництва Європейського Союзу", – зазначає українське посольство в Белграді.

Україна розраховує на чіткішу позицію Сербії щодо російської агресії - МЗС

Як відомо, Україна не визнає незалежності Косова від Сербії, яке воно проголосило у 2008 році. У 2010 році Міжнародний суд ООН підтвердив легітимність такого кроку; наразі близько ста держав визнають Косово як незалежну державу.

Нагадаємо, в понеділок український посол у Сербії Володимир Толкач заявив, що "з кожною вбитою дитиною в Україні стає все важче зрозуміти аргументи Белграда", і висловив сподівання, що Сербія в майбутньому приєднається до санкцій проти РФ.

У відповідь сербський президент Александар Вучич заявив, що не дозволить "зверхньо чинити тиск" на його країну.

Як відомо, Белград виступає проти покарання Росії санкціями. Водночас сербський президент Александар Вучич заявив, що Белград не визнає результати псевдореферендумів, які Росія організувала на окупованих нею українських територіях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: