Німеччина хоче ремонтувати передані Україні САУ в Словаччині через невдалі переговори з Польщею

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 16:03

Німеччина веде переговори зі Словаччиною щодо ремонту переданих Україні самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 після того, як виникли проблеми з Польщею.

Про це пише Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

Україна отримала від Німеччини та Нідерландів 22 САУ виробництва Krauss-Maffei Wegmann (KMW), які постійно використовуються на фронті.

За даними видання, уряд Німеччини протягом кількох місяців працював з KMW над створенням ремонтного центру для Panzerhaubitze 2000 у Польщі неподалік кордону з Україною.

Повідомляється, що вже кожна третя САУ потребує ремонту. Досі вони ремонтувалися бундесвером та промисловістю у Литві, і їхнє транспортування туди обходилося дорого.

Але плани створення центру в Польщі провалилися, тому що вона вимагає, щоб ремонтом займалася її власна державна військова компанія PGZ. Польща також вимагає від виробника передати конфіденційну інформацію щодо озброєння.

На думку галузевих кіл, це неможливо для KMW з причин конкуренції. Наразі KMW та Міністерство оборони ведуть переговори зі Словаччиною. Мюнхенська компанія сподівається на найкращі умови там.

Системи озброєння інших виробників, таких як Diehl, FFG або французької групи озброєнь Nexter, яка також постачає самохідні гаубиці, згодом могли б також обслуговуватися в Словаччині. Планується, що центр розпочне роботу до кінця року.

Інвестування у такий центр технічного обслуговування також має велике значення у довгостроковій перспективі. В українській армії значення західних систем озброєння зростає в міру зношування чи знищення старих запасів радянських часів.

Україна дуже зацікавлена ​​у більшій кількості самохідних гаубиць KMW. Німецький уряд схвалив виробництво KMW 100 екземплярів цього літа. Частина з них має бути профінансована Німеччиною або іншими країнами НАТО і доставлена ​​до України.

Раніше стало відомо, що Німеччина готує до передачі Україні чотири комплекси протиповітряної оборони IRIS-T, 30 тисяч набоїв калібру 40 міліметрів і 24 кулемети MG3 для броньованих ремонтно-евакуаційних машин.

Також німецький уряд готується передати 10 мостових систем, три середні мостові системи і 90 великовантажних причепів для перевезення важкого озброєння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: