Спільне військове виробництво з Чехією, Hawk та Avenger в Україні, нацизм Лукашенка: новини дня

Дайджест
Четвер, 10 листопада 2022, 21:50

Серед основних тем дня – допомога Україні (чимало приємних новин), реакція на заяви РФ про вивід військ із Херсона, зброя Росії та Ірану, Угорщина. 

На Заході загалом з обережністю ставляться до заяв Москви щодо відходу з Херсона. 

Україна та Чехія засновують спільний оборонний кластер для виробництва військової техніки і боєприпасів, співпраці у сфері ремонту та розробок.

А ще Сполучені Штати оголосили про чергову відправку Україні ракет, боєприпасів, снарядів, машин, гранатометів, стрілецької зброї, підривної техніки та засобів захисту від холоду.

Іспанія передає Україні дві додаткові системи ППО Hawk – загалом їх буде шість. Також Іспанія надасть Україні батарею гаубиць калібром 105 мм, які опановує 21 український військовослужбовець на базі в Альмерії, а також додаткові генератори для покриття дефіциту електроенергії в країні. Крім того, Іспанія передала Україні 77 тисяч зимових мундирів для військовослужбовців.

А ще Іспанія готуватиме українських снайперів на своїй військовій базі.

Слід додати, що Болгарія приєдналася до тренувальної місії ЄС для українських військових.

Норвегія й Нідерланди передають 250 млн євро в новостворений фонд підтримки України.

Всі важливі і цікаві новини 10 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Реакція на заяви Кремля щодо Херсону

Вчора міністр оборони Росії Сергєй Шойгу наказав вивести російські війська із західного берега річки Дніпро на Херсонщині. 

Генерал Сергєй Суровікін, командувач російських військ в Україні, підтвердив, що вони відійдуть на оборонні позиції вздовж річки Дніпро, назвавши основною причиною проблеми з постачанням.

Розвідка Британії вважає, що відхід російських сил з правобережної Херсонщини здійснюватиметься протягом кількох днів із оборонними позиціями та прикриттям відхідних сил артилерійським вогнем.

Розвідка наголошує, що здатність Росії підтримувати свої сили на правому березі Дніпра опинилася під загрозою через українські удари по російських маршрутах постачання.

На Заході загалом з обережністю ставляться до заяв Москви щодо відходу з Херсона.

"Ми взяли до уваги оголошення Росії про відступ з Херсону. Ми повинні подивитися, як буде розвиватися ситуація на місці найближчими днями. Але що очевидно – Росія перебуває під важким тиском. Якщо вони залишать Херсон – це буде ще одна перемога України", – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Прем’єр-Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський зберігають обережність після заяв РФ про вихід з Херсона. Про це йдеться у повідомленні офісу прем’єр-міністра Британії за підсумками телефонної розмови сторін. 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що до заяв російських військових про відступ із правого берега Дніпра на Херсонщині потрібно ставитися обережно.

А президент Туреччини Ердоган назвав важливим кроком заяву Кремля про відведення військ із Херсона.

Війна з РФ

Також нагадаємо, що виведення під тиском ЗСУ військ окупантів з Херсона, якщо воно здійсниться, не буде приводом для переговорів.

Раніше італійська газета La Repubblica повідомляла, що у НАТО і ЄС обговорюють можливе вікно для переговорів з РФ після звільнення Україною Херсона.

Президентка Молдови Мая Санду переконана, що відновлення повноцінного миру у російсько-українській війні можливе тільки після повного виведення російських військ з України.

У понеділок Зеленський вказав на п'ять умов для переговорів, у тому числі озвучені раніше. Серед них – відновлення територіальної цілісності України, покарання за воєнні злочини та репарації. На відміну від минулих заяв, Зеленський не сказав про те, що Путін має піти з посади, перш ніж такі переговори можуть відбутися.

Міністри оборони Британії, Нідерландів та Латвії проти будь-якого тиску на Україну щодо переговорів з РФ.

За оцінками генерала Марка Міллі, керівника Об'єднаного комітету начальників штабів США, російські військові зазнали понад 100 тисяч втрат убитими та пораненими в Україні, і українські сили, ймовірно, зазнали такого ж рівня втрат у війні, що триває дев'ятий місяць.

Міллі сказав, що війна перетворила від 15 до 30 мільйонів українців на біженців, а в результаті бойових дій, ймовірно, загинули 40 тисяч українських мирних жителів.

Та агресор, разом зі своїми партнерами, схоже, готуються до більших ескалацій.

Як повідомляє CNN, США мають дані, що Росія готує випробування торпеди з ядерним зарядом.

А партнер РФ Іран оголосив про створення першої гіперзвукової балістичної ракети.

Водночас, агентство Reuters наголошує, що наразі не було жодних повідомлень про випробування такої ракети Іраном. Хоча Іран розвинув велику вітчизняну збройну промисловість в умовах міжнародних санкцій і ембарго, західні військові аналітики кажуть, що Іран іноді перебільшує свої збройові можливості.

В МЗС України закликали "нейтралізувати" військову співпрацю Росії з Іраном.

"Маємо дивитися правді в очі: військова співпраця РФ та Ірану нині загрожує не лише безпеці України, але і миру та безпеці у світі. Критично важливо, аби міжнародна спільнота максимально активізувала зусилля з метою нейтралізації деструктивної взаємодії Росії та Ірану в військовій сфері", - наголосив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Допомога Україні 

Україна та Чехія засновують спільний оборонний кластер для виробництва військової техніки і боєприпасів, співпраці у сфері ремонту та розробок.

9 листопада "Укроборонпром" та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали відповідну угоду - згідно з домовленостями між президентом України Володимиром Зеленським та прем’єром Чехії Петром Фіалою під час його візиту до Києва.

Для реалізації планів планують залучати провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова зазначила, що це дуже вигідна співпраця для обох сторін. За її словами, йдеться не лише про найближчий часовий горизонт, коли Україна потребує зброї у дуже великій кількості, але й більш далеку перспективу. 

Сполучені Штати в четвер оголосять про виділення Україні чергового пакету військової допомоги, анонсував на брифінгу радник американського президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.

До нового пакету входитимуть важливі засоби протиповітряної оборони, як-то ракети для комплексів ППО Hawk, а також чотири системи Avenger, оснащених ракетами Stinger.

Згодом Пентагон розкрив деталі.

За словами президента США Джо Байдена, допомога Україні триватиме безперебійно навіть за республіканської більшості.

Разом з тим, за даними The Wall Street JournalСША відмовили Україні у сучасних безпілотниках, щоб уникнути ескалації з РФ.

Іспанія передає Україні дві додаткові системи ППО Hawk – загалом їх буде шість. Також Іспанія надасть Україні батарею гаубиць калібром 105 мм, які опановує 21 український військовослужбовець на базі в Альмерії, а також додаткові генератори для покриття дефіциту електроенергії в країні. Крім того, Іспанія передала Україні 77 тисяч зимових мундирів для військовослужбовців.

А ще Іспанія готуватиме українських снайперів на своїй військовій базі.

Слід додати, що Болгарія приєдналася до тренувальної місії ЄС для українських військових.

Норвегія й Нідерланди передають 250 млн євро в новостворений фонд підтримки України.

А от Італія поки не розглядає новий пакет військової допомоги Україні.

Австрія надасть на підтримку України ще 10 млн євро, а Туреччина допоможе відновити корпус університету в Києві, що постраждав від ракетних ударів РФ.

Британія заморозила російських активів на 18 млрд фунтів стерлінгів, а Європарламент схвалив угоду про спрощення автоперевезень між Україною та ЄС.

Путін і Лукашенко у пошуках нацистів

МЗС Росії звинуватило Латвію у глорифікації нацизму та викликало посла.

Посла Латвії викликали в міністерство закордонних справ Росії, щоб заявити йому протест через демонтаж радянських пам'ятників.

У Латвії, згідно з законодавством, до 15 листопада мають бути демонтовані всі радянські пам'ятники.

А режим Лукашенка оголосив вітання "Живе Білорусь!" нацистським.

Проблемний Орбан

Парламент Німеччини закликає не виплачувати Угорщині 7,5 млрд від ЄС без виконання умов.

Наступного місяця країни ЄС повинні будуть вирішити, чи варто призупинити виділення близько 7,5 мільярдів євро з фондів ЄС для Угорщини відповідно до механізму обумовленості верховенства права, або вирішити, що антикорупційні реформи, які Будапешт пропонує  як проміжний захід, достатні для зняття санкцій.

Так само ЄС стримує доступ Угорщини до 5,8 мільярда євро до фондів відновлення після коронавірусу і вимагає подальших судових реформ, перш ніж вивільнити ці гроші.

Угорщина заходить у глибоку економічну кризу, а основне джерело коштів для прем’єра Орбана – це все ж Євросоюз. Про це, про шляхи подолання цієї ситуації та про "мілітаризацію двосторонніх відносин з Україною" читайте у статті Дмитра Тужанського та Сергія Сидоренка Що робити з Віктором Орбаном. Розповідаємо про глибину угорської кризи та шляхи виходу з неї.

Німеччина ще й квапить Угорщину з ратифікацією вступу Швеції і Фінляндії в НАТО.

Крім того, Німеччина розкритикувала Угорщину за відмову підтримати план фінансування України на 18 млрд євро.

Інше: новий пункт пропуску "Красноїльськ"

Берлін розширює притулок для біженців у старому аеропорту, щоб прихистити українців.

Європарламент підтримав приєднання Хорватії до Шенгенської зони.

Запрацював новий пункт пропуску "Красноїльськ" на кордоні з Румунією.

У Парижі чверть ліній метро та багато автобусних маршрутів не працювали через страйк.

Польща запровадила санкції проти помічника Кадирова.

Екоактивісти приклеїли себе до п'єдесталу зі скелетом динозавра у Відні.

Уряд Естонії схвалив законопроєкт про ліквідацію радянських пам'ятників протягом трьох місяців.

Путін не поїде на саміт G20 особисто, замість нього буде Лавров - посольство РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: