Іспанія перегляне закон про заколот, за яким ув'язнили колишніх лідерів Каталонії

Субота, 12 листопада 2022, 09:36

Коаліційний уряд Іспанії, очолюваний соціалістами, оголосив про плани щодо перегляду архаїчного закону про заколот, який використовувався для переслідування каталонських лідерів.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з Кримінальним кодексом Іспанії, злочин підбурювання до заколоту, що датується 1822 роком, визначається як "публічне і бурхливе повстання з метою перешкодити застосуванню закону силою або неправовими засобами". Максимальне покарання за цей злочин становить 15 років позбавлення волі.

У жовтні 2019 року дев'ятьох лідерів каталонського руху за незалежність, які брали участь в організації референдуму за незалежність регіону, було засуджено до тюремного ув'язнення на строк від 9 до 13 років після того, як їх визнали винними в підбурюванні до заколоту та нецільовому використанні державних коштів, але виправдали за найсерйознішим звинуваченням у насильницькому заколоті.

Прем'єр-міністр Педро Санчес заявив, що його адміністрація подасть ініціативу на розгляд парламенту, назвавши її "кроком уперед" і тим, що допоможе "розрядити" ситуацію в Каталонії.

"Ми збираємося представити законодавчу ініціативу щодо реформування злочину заколоту і заміни його на злочин, який можна порівняти з тим, що існує в інших європейських демократичних країнах, таких як Німеччина, Франція, Італія, Бельгія і Швейцарія", - сказав він.

Санчес сказав, що злочин буде перейменовано на "громадські заворушення за обтяжуючих обставин" і передбачатиме максимальний термін тюремного ув'язнення у п'ять років, а не 15, щоб привести його у відповідність із покараннями за аналогічні злочини в інших європейських демократичних країнах.

Однак прем'єр-міністр наголосив, що він не розглядатиме вимоги руху за незалежність Каталонії про амністію для тих, хто намагався вийти зі складу Іспанії восени 2017 року.

Нагадаємо, Вищий суд Барселони виніс перший в Іспанії вирок за поширення фейків – користувач Twitter отримав умовне ув’язнення та штраф за публікацію фейкового відео про мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: