Серби після демаршу повернулися в парламент Косова, щоб "не допустити конституційного перевороту"

Четвер, 17 листопада 2022, 20:59

У парламенті частково визнаного Косова склали присягу десять депутатів, які представляють косовських сербів, після того, як їхні попередники влаштували демарш на знак протесту проти обов’язкової зміни автомобільних номерів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

Депутатів із лояльної до Сербії партії "Сербський список", які подали у відставку десять днів тому, в четвер змінили нові депутати, які отримали мандати згідно з рішенням Центральної виборчої комісії Косова.

Дев'ять нових парламентарів належать до того ж "Сербського списку", один – до іншої, сербської партії "Громадянська ініціатива SPO", лідером якої є лояльна до Приштини сербська політикиня Рада Трайкович.

Директор Управління Косово і Метохії уряду Сербії Петар Петкович наголосив, що рішення представників "Сербського списку" погодитися на технічне підтвердження мандату в парламенті Косово є "зривом плану косовської влади заповнити їхні місця сербами, які підтримують Приштину, а не Белград".

Косово проведе дочасні вибори в північних районах, де влаштували демарш серби

У "Сербському списку" підкреслили, що "намір Курті та Ради Трайкович, а також інших, подібних до неї, полягав у тому, щоб проголосувати за зміни до конституції, які б призвели до скасування сербських муніципалітетів, конфіскації власності у Сербської православної церкви, скасування сербської мови і права сербів на представництво в інституціях".

"Наша мета – захистити наш народ, мир і безпеку, але також не дозволити Курті і Раді Трайкович знищити сербський народ", – додали в партії.

Нагадаємо, напруженість між Приштиною і Белградом зросла після того, як уряд Косова оголосив про обов’язкове переведення сербських водіїв на косовські реєстраційні знаки Косова, що Сербія вважає неприйнятним.

У відповідь косовські серби оголосили про припинення участі в органах державної влади й поліції на півночі Косова, починаючи з поліції. З 5 листопада пішли у відставку глави муніципалітетів Північна Митровиця, Зубин Поток, Лепосавич і Звечан.

В Євросоюзі вважають, що Сербія та Косово перебувають на межі небезпечної кризи, і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

Читайте також: Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: