Як Путін намагається покарати Молдову за незалежність від Кремля

Аналітика коротко
Середа, 2 листопада 2022, 15:00

З 1 листопада почався новий етап тиску на Молдову.

Намагаючись "зламати" тамтешній прозахідний уряд, Росія відрізала Молдові газ – точніше, половину звичних обсягів газу.

А одночасно російські маріонетки у Придністров’ї повністю зупинили електропостачання до Молдови.

До цих кроків Росія підійшла системно та готувалася наперед, тому підготувала також "обурення вулиці" з вимогою переобрати парламент та президента. Вже відомо, що цією складовою гібридного нападу на Молдову опікується ФСБ – журналістське розслідування з’ясувало навіть імена відповідальних офіцерів.

Про те, що відбувається та чого чекати у сусідній державі – у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою. Також пропонуємо подивитися відео на цю тему

На початку осені 2022 року Кремль взявся випробовувати міцність молдовської енергосистеми (не вперше). У жовтні знизив постачання газу на 30% від контрактного обсягу. Пару тижнів тому через своїх маріонеток – уряд невизнаного Придністров’я – надіслав публічне попередження, що в листопаді обсяг постачань уріжеться ще більше, на 40%.

А фактично, з 1 листопада урізав газ наполовину. Та й це не все – таке урізання означало, що Молдова втрачає також головне джерело електроенергії.

Одночасно втратити постачання газу та електрики, ще й на початку зимового сезону – це немов "ідеальний шторм".

При цьому – дуже важлива деталь – дії РФ під час відрізання Молдови від газу та світла не можна назвати шантажем. Це – суто каральна акція. 

Що саме відбулося з газом для Молдови? Російський "Газпром" мав збільшити постачання газу до країни у листопаді, проте обсяги газу лишилися на рівні жовтня. 

Із тих 5,7 млн кубів газу на день 2,3 млн кубів може використовувати Придністров’я (300 тисяч населення) та 3,4 млн кубів – для підконтрольних Кишиневу територій 2,3 млн мешканців). 

Тут Кишинів є заручником радянської інфраструктури – російські проксі у Тирасполі можуть взагалі фізично відрізати постачання також на правий берег. 

Утім, навіть отримавши непропорційно багато газу (але мало, як для своїх потреб), офіційний Тирасполь все одно обурився і зупинив роботу всіх, крім одного, енергоблоків МолдДРЕС.

Постачання електроенергії на правий берег зупинилося.

Те, що за цих умов у підконтрольній уряду частині Молдові не почалися віялових відключень – це диво, яке створили разом уряди Молдови і Румунії. Як з’ясувалося, у останній рік, розуміючи, що Росія рано чи пізно здійснить енергетичну атаку, вони почали готуватися до цього. 

За всіх обставин електрика з Румунії у рази дорожча, ніж та, яку виробляє Придністров’я на безкоштовному природному газі.

Це вже має наслідки, і матиме ще більші. 2 листопада у Молдові мають майже удвічі підвищити тариф на електрику (зараз еквівалент 6,5 грн за кВт, діє також для населення), хоча це все одно і близько не покриє собівартість. Але підвищувати далі – означає спровокувати соціальний вибух.

Складовою гібридної атаки зазвичай є соціальне обурення, і історія з Молдовою не була винятком.

Імовірно, у Москві розраховували побачити, як гнів людей викликають знеструмлені міста, відключення цілих районів від газу (Молдова вже мала такий досвід у 1990-х). Але й підвищення цін є достатнім приводом для протестів.

"Європейська правда" вже розповідала, як починаючи від вересня у Кишиневі проросійська опозиція почала готувати суспільство до того, що протести проти влади – це невід’ємна частина життя у Молдові.

Згодом з’явилися додаткові докази того, що протести були проплачені. Поліція накрила квартиру, де координатори розподіляли гроші псевдомітингарям. А далі сталося те, що видається неймовірним для України: номінальний організатор та спонсор протестів олігарх Ілан Шор публічно оголосив, що це справді кошти на оплату найманих мітингарів, і пояснив, що все одно платитиме за свої мітинги.

Ілан Шор – номінальний очільник мітингів. Бо реальним організатором протестів у Кишиневі є російська ФСБ.

Що буде далі? Сусідня Молдова точно входить у турбулентність. Вона намагатиметься не впасти економічно і енергетично та за допомогою ЄС і Румунії має для цього непоганий шанс.

Команда Санду обрала за рецепт… боротьбу з корупцією.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: