Великий адронний колайдер достроково призупиняє роботу через економію електроенергії

Понеділок, 28 листопада 2022, 17:40

Найбільший у світі прискорювач елементарних частинок – Великий адронний колайдер, розташований на кордоні Франції та Швейцарії, – в понеділок призупинив роботу через економію електроенергії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA.

Раніше Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) планувала зупинити роботу адронного колайдера на початку грудня, але на прохання постачальника електроенергії – французької компанії EDF – зробила це на два тижні раніше.

У 2023 році час роботи колайдера також буде скорочено на 20%. Як пояснив DPA директор з досліджень ЦЕРН Йоахім Мніх, це призведе до зменшення обсягу даних для досліджень, але таке скорочення він назвав "прийнятним".

Адронному колайдеру загрожує зупинка через енергетичну кризу в Європі 

Водночас обмеження роботи Великого адронного колайдера покликане суттєво розвантажити енергетичну систему: за повний рік роботи установка споживає стільки ж електроенергії, скільки домогосподарства міста з населенням у 300 тисяч.

"Якщо ціни на електроенергію залишаться високими в довгостроковій перспективі, це може призвести до того, що нам доведеться скоротити програму фізичних досліджень або розтягнути її в часі", – додає Мніх.

У ЦЕРН уже вивчають, де ще можна буде зекономити електроенергію. Серед іншого, відпрацьоване тепло від енергії, яка споживається Великим адронним колайдером, незабаром буде використовуватися для опалення нового житлового масиву. Крім того, з кінця 2023 року будівлі ЦЕРН будуть забезпечуватися відпрацьованим теплом від нового комп'ютерного центру.

Робота колайдера вимагає до 200 мегават електроенергії, що становить майже третину від того, що споживає сусіднє швейцарське місто Женева. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: