У правлячій партії Грузії звинуватили США у втручанні в роботу суду через заяву щодо опозиції

Четвер, 3 листопада 2022, 16:14

Лідер правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе звинуватив США у втручанні в роботу суду через заяву щодо справи засновника опозиційного телеканалу "Мтаварі Архі" Ніки Гварамія.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда". 

Заява посольства з’явилася у зв’язку з вироком апеляційного суду 2 листопада, який залишив незмінним рішення про позбавлення волі на 3,5 роки за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

Посольство США висловило стурбованість вироком, зауваживши, що у правозахисників є багато питань до цієї справи, а перебування Гварамія за ґратами "ставить під загрозу безпечне й демократичне європейське майбутнє" Грузії. 

"Це було пряме втручання у незалежність судової системи, що, звісно, дуже серйозно. Я не можу дати цьому іншу оцінку", - заявив Іраклій Кобахідзе. 

Він також порадив партнерам "однаково ставитися до верховенства права та незалежності суду у своїй країні та за кордоном". 

Посол США Келлі Дегнан зі свого боку заявила, що неупередженість судової системи має вирішальне значення для демократичного майбутнього Грузії, і все, що схоже на політизацію та зумисне переслідування, ставить його під загрозу.

"Ми у США захищаємо незалежність судової системи, тому що знаємо, що її неупередженість - це основа нашої демократії, це робить її сильною та стійкою… Грузинський народ заявляє, що прагне сильної демократії та євроатлантичного майбутнього, і США будуть і надалі підтримувати грузинський народ на цьому шляху. Ми віримо в успіх Грузії і хочемо бачити її стабільною, мирною і процвітаючою", - зазначила посол.

Нагадаємо, Гварамія до липня 2019 року обіймав посаду гендиректора "Руставі 2". Його звинуватили у зловживанні повноваженнями, розтраті майнових прав телеканалу у значних обсягах, підкупі та виготовленні і використанні підробок документів, що спричинило значні збитки. Зокрема, йшлося про отримання компанією друзів Гварамія "Інтер медіа плюс" багатомільйонних прибутків через угоду про розміщення реклами, а також придбання Porsche за кошти телеканалу "Руставі 2". Сторона звинувачення стверджує, що Гварамія купив авто за 76 тисяч євро в обмін на розміщення реклами в ефірі телеканалу, всупереч законним інтересам компанії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: