Серби в Косові хочуть оголосити бойкот місцевим органам влади

Четвер, 3 листопада 2022, 23:05

Лідер "Сербського списку" (партії, яка представляє косовських сербів) Горан Ракич призначив на суботу термінову зустріч усіх сербських представників інституцій у Косові, де пропонує оголосити їм бойкот.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на B92.

Ракич пропонує сербам вийти з інститутів влади на півночі Косова, починаючи з нього особисто й закінчуючи сербами з органів місцевого самоврядування, прокуратури, суду, поліції і всіх інших органів влади.

Приводом до такого кроку лідер "Сербського списку" назвав "ганебне, незаконне і антисербське рішення" відсторонити від роботи керівника Північного регіонального відділення поліції Ненада Джурича – він відмовився штрафувати сербів, що не змінили автомобільні номерні знаки на косовські.

"Беручи до уваги весь тиск, якому піддається наш народ, і всіх гордих сербів, які не згодні бути прикрасою Приштини, ми повинні зміцнювати і будувати сербські інститути в цих областях у співпраці з нашою країною, Сербією", – заявив Ракич.

Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова

Нагадаємо, з 1 листопада Косово планувало запровадити обов’язкову перереєстрацію всіх автомобільних номерів на власні. Це рішення впливає на косовських сербів, що досі користуються сербськими номерами авто й так подорожують через адміністративний кордон із Сербією.

Однак влада Косова піддалася міжнародному тиску та пом’якшила своє рішення, щоб уникнути заворушень сербської меншини через це питання.

Тепер у перші три тижні листопада власникам транспортних засобів з нелегальними номерами будуть лише оголошувати догани або попередження. Наступні два місяці їх штрафуватимуть, а ще три місяці, до 21 квітня, діятимуть так звані пробні номери.

Тим не менш, косовські серби ініціювали зустріч із президентом Сербії Александаром Вучичем, і з 1 листопада сербські війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: