Чому Словаччина може змінити курс на проросійський

Аналітика коротко
Середа, 30 листопада 2022, 18:55

Теперішня словацька коаліція, яка вже не має більшості в парламенті, не може прийняти навіть держбюджет на наступний рік. А президентка Зузана Чапутова вже заявляє, що дострокові парламентські вибори видаються меншим злом, аніж продовження політичної кризи.

Коаліційні партії програють дострокові парламентські вибори, а владу отримає опозиція, в тому числі експрем’єр Роберт Фіцо, який активно критикує чинний уряд за допомогу Україні.

Доклданіше – у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Словаччина за крок до реваншу: чи зміниться курс Братислави на проросійський.

"Моментом істини" для нинішньої коаліції багато словацьких оглядачів називали голосування за проєкт державного бюджету, стверджуючи, що провал голосування може остаточно покласти край коаліції.

Як результат, це питання було зняте з розгляду та перенесене на невизначений час. Коаліція не змогла знайти додаткові голоси для ухвалення бюджета. А може, не захотіла, адже всередині коаліції є політик, якому це явно невигідно.

Ця ситуація стала ідеальною ілюстрацією політичної кризи у сусідів. Кризи, яку передбачали вже відразу після оголошення результатів парламентських виборів 2020 року, коли стало зрозуміло, що новим прем’єром стане лідер партії OĽANO Ігор Матович.

Матовича звинувачували у невмінні вести командну роботу та у здатності постійно генерувати скандали.

На жаль, ці побоювання повною мірою виправдалися.

Саме Матовича, не безпідставно, звинувачували у тому, що він свідомо торпедує ухвалення бюджету.

"Рівень невдоволення людей сягає рекордів. До 84% громадян вважають, що наше суспільство рухається не у правильному напрямку… Це не просто соціологічні дані. Гнів і невдоволення суспільства майже відчутні…

Якщо правляча коаліція не зможе це змінити, то ми опинимось перед загрозою переростання політичної кризи в серйозну кризу демократії. У такому разі краще буде дозволити громадянам заново обирати своїх обранців", – таку заяву 29 листопада зробила у словацькому парламенті президентка Зузана Чапутова.

Досі вона усіляко сприяла порозумінню всередині коаліції та уникненню дострокових виборів. Тож нинішня заява свідчить, що ці зусилля виявилися марними і збереження коаліції "за будь-яку ціну" може коштувати державі набагато більше, аніж нові вибори.

Проблема полягає лише у тому, що нові вибори можуть створити нові проблеми. Зокрема, привести до розвороту зовнішнього курсу Словаччини.

Наразі дві лідерські позиції займають опозиційні партії "Голос" експрем'єра Петера Пеллегріні (у неї майже 20%) та Smer-SD іншого колишнього голови уряду Роберта Фіцо (15,6%).

У разі дострокових виборів ці дві політсили можуть створити нову коаліцію.

І це стане чималою проблемою, в тому числі для України.

Роберт Фіцо в опозиції різко змінив риторику на проросійську.

Чи можна уникнути такого сценарію?

Наразі словацькі політологи не виключають, що "Голос" здатний здивувати, відмовившись від коаліції з партією Фіцо.

Так чи інакше, дострокові вибори дійсно можуть сприяти завершенню політичної кризи у Словаччині. Коаліція "Голосу", "Прогресивної Словаччини" та SaS може виявитися успішнішою, а головне – не призведе до корекції зовнішнього курсу країни.

Проте ризики того, що ситуація піде за гіршим сценарієм, дуже високі.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Словаччина за крок до реваншу: чи зміниться курс Братислави на проросійський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: