У Нідерландах наново почнуть суд щодо вбивства журналіста-розслідувача

П'ятниця, 4 листопада 2022, 11:05

Суд над імовірним стрільцем і водієм, який втік із місця злочину, у справі про вбивство відомого нідерландського кримінального репортера має розпочатися наново після того, як один із суддів, які розглядали справу, емігрував.

Про це повідомляє AP з посиланням на вчорашню постанову суду Амстердама, пише "Європейська правда". 

Це рішення означає тривалу затримку в розгляді справи проти двох основних підозрюваних у торішньому вбивстві журналіста Пітера Р. де Вріса в Амстердамі. Цей злочин змусив уряд Нідерландів оголосити про активізацію зусиль у боротьбі з організованою злочинністю.

Суд над імовірним стрільцем, 23-річним нідерландцем Делано Г., і імовірним водієм-утікачем, 36-річним громадянином Польщі Камілом Е., близький до завершення. Прокурори вимагали для обох довічного ув'язнення.

Однак за кілька днів до того, як судді мали винести вердикти у липні цього року, прокурори зробили незвичний крок - представили нові докази, що змусило почати розглядати справу наново і скасувати вердикти.

Тепер, коли один із трьох суддів, які оцінювали докази, виїхав із Нідерландів, необхідно призначити заміну судді і відновити процес.

Прокурори звинувачують Делано Г. у тому, що він застрелив де Вріса з близької відстані на одній із вулиць Амстердама в центрі міста 6 липня 2021 року. Репортер і телеведучий, який брав участь у виборчій кампанії, помер від отриманих поранень дев'ять днів потому у віці 64 років.

Незабаром після стрілянини поліція заарештувала ймовірного стрільця і водія, який втік, неподалік від Гааги. 

Хоча мотив вбивства де Вріса залишається невідомим, воно мало ознаки інших бандитських вбивств у нідерландському злочинному світі, які висвітлював журналіст.

До того як де Вріс був застрелений, він був радником і довіреною особою свідка на суді над імовірним лідером та іншими членами злочинного угруповання, яке поліція назвала "змащеною машиною для вбивств". Брат свідка і його адвокат були вбиті.

Ймовірного лідера банди, Рідуана Тагі, екстрадували до Нідерландів із Дубая, Об'єднаних Арабських Еміратів, 2019 року, і він наразі чекає на вирок суду за кількома обвинуваченнями у вбивстві.

Нагадаємо, у липні цього року правоохоронці в Нідерландах, на додачу до двох основних обвинувачених, підтвердили інформацію про затримання двох нових підозрюваних у справі про вбивство Пітера де Вріса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: