Іспанія частково закривала авіапростір через проліт фрагментів китайської ракети

П'ятниця, 4 листопада 2022, 12:24

Іспанія ненадовго закрила повітряний простір над північно-східним регіоном Каталонії і трьома іншими регіонами в п'ятницю, оскільки очікувалося проходження залишків китайської ракети.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Через ризик, пов'язаний з проходженням космічного об'єкта CZ-5B через повітряний простір Іспанії, польоти були повністю обмежені з 09:38 до 10:18 ранку в Каталонії та інших громадах", - повідомили надзвичайні служби Каталонії.

Найпотужніша китайська ракета Long March 5B (CZ-5B) стартувала 31 жовтня з півдня Китаю, щоб доставити останній модуль китайської космічної станції, що будується в даний час.

Очікується, що під дією сили тяжіння ракета повернеться на Землю, і більша її частина згорить при вході в атмосферу, хоча є побоювання, що значні фрагменти можуть вціліти.

Служба космічного спостереження і стеження Європейського Союзу (EUSST) заявила, що уламки, швидше за все, знову увійдуть в атмосферу Землі в середині Атлантики і, ймовірно, впадуть в море, але також попередила, що північ Іспанії і Португалії і південь Італії також знаходяться в межах потенційної траєкторії польоту ракети.

"Статистична ймовірність падіння ракети на землю в населених районах є низькою", - йдеться в повідомленні EUSST: "Однак ці прогнози мають певну невизначеність, і краща оцінка буде можлива лише безпосередньо перед входом ракети в атмосферу".

Це був четвертий політ Long March 5B з моменту її першого запуску в травні 2020 року.

Під час першого розгортання фрагменти ракети впали на Кот-д'Івуар, пошкодивши кілька будівель у цій західноафриканській країні, хоча про постраждалих не повідомлялося.

Уламки від другого польоту безпечно впали в Індійському океані, а від третього - в морі Сулу на Філіппінах.

Повторне входження ракети в атмосферу є звичайною міжнародною практикою, заявив на регулярному брифінгу в п'ятницю офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь, відповідаючи на питання, чи вжив Китай заходів для зниження ризиків.

"Зрозуміло, що згаданий вами тип ракети використовує спеціальну технологію, розроблену таким чином, що переважна більшість компонентів будуть знищені шляхом абляції при вході в атмосферу, і ймовірність заподіяння шкоди авіаційній діяльності і землі вкрай низька", - сказав Чжао.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: