Що може змінитися для України після проміжних виборів у США

Аналітика коротко
П'ятниця, 4 листопада 2022, 16:50

Лише декілька днів залишилося до проміжних виборів у США, на яких вирішиться питання, чи збережуть демократи більшість у Палаті представників і в Сенаті. 

Ці вибори стають особливо важливими для України, адже від конфігурації Конгресу залежатиме й готовність США продовжувати підтримку Києва, йдеться у статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Випробовування Байдена: що змінять проміжні вибори у США і до чого готуватися Києву.

Варто нагадати: Палата представників кожні два роки обирає всіх своїх 435 членів. Зараз демократи мають 220 місць у Палаті, а республіканці – 212. Ще три місця вакантні (два демократи, одна Республіканська партія).  

Це означає, що республіканцям потрібно отримати п’ять місць на виборах у Палату представників, щоб узяти більшість. Це найменша кількість місць, необхідна невладній партії, щоб змінити контроль над Палатою представників, з 1932 року.

Натомість Сенат має лише 100 членів, які обіймають свої посади шість років. Під час проміжних виборів обираються усі конгресмени до Палати представників, тоді як до Сенату обирається лише третина членів.

У Сенаті справи балансують на межі, адже обидві партії розділилися 50 на 50, а віцепрезидент Камала Гарріс має вирішальний голос на користь демократів. 

Демократи готуються до поразки на виборах. І це не дивно: історично правляча партія завжди втрачає більшість під час середньострокових виборів. 

За всіма прогнозами республіканці 8 листопада мають великі шанси отримати контроль над Палатою представників, адже для цього республіканцям достатньо отримати лише п’ять місць, щоб мати більшість у 435-членній палаті.

Відповідно до останнього опитування, проведеного CNN з 26 по 31 жовтня, 40% респондентів вважають, що Джо Байден має правильні пріоритети у своїй роботі, проте це на декілька відсотків нижче від результату попередніх президентів. 

Цікаво також, як виділилися пріоритетні питання, що впливають на голосування. Зокрема, для 51% виборців надважливими є питання економіки та інфляція, 15% виборців переймаються питанням абортів, для 9% - це виборчі права та чесність виборів, для 7% - політика щодо зброї, для 6% - імміграція, і лише 4% виборців бентежить питання зміни клімату, а 3% - злочинність, інші ж 3% переймаються іншими проблемами.  

Цьогорічний рекламний бюджет республіканців та демократів складає майже $10 млрд. Це перевищує навіть витрати на президентські вибори 2020 року та майже втричі більше суми, витраченої під час останніх проміжних виборів.

Для демократів ключовим питанням стали аборти. Натомість для республіканців ключовими питаннями стали інфляція, злочинність і податки.

Прогнози проєкту FiveThirtyEight передбачають, що республіканці отримають перевагу у Палаті представників у 54 випадків зі 100, а демократи збережуть більшість у Сенаті у 46 випадків зі 100.

Це свідчить, що вибори стають все більш непередбачуваними. Для порівняння, ще на початку жовтня ці прогнози свідчили, що республіканці отримають перевагу в Палаті представників у 74 випадків зі 100, а демократи збережуть більшість у Сенаті у 69 випадків зі 100. 

Перемога республіканців на проміжних виборах може негативно відобразитися на наданні підтримки Україні.

Останніми тижнями серед Республіканської партії зріс скептицизм щодо надсилання додаткових грошей від США в Україну, а лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті заявив, що республіканці припинять або обмежать витрати на війну, якщо візьмуть під свій контроль Палату під час виборів наступного тижня.

Але не потрібно забувати, що серед членів Республіканської партії є багато тих, які обіцяють продовжувати надавати підтримку Україні, а в деяких випадках закликали Білий дім зробити ще більше.

Докладніше – у матеріалі Світлани Ковальчук Випробовування Байдена: що змінять проміжні вибори у США і до чого готуватися Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: