Британія відклала вибори в Північній Ірландії на невизначений термін

П'ятниця, 4 листопада 2022, 19:34

Британський міністр у справах Північної Ірландії Кріс Хітон-Гарріс у п'ятницю відклав плани проведення виборів до місцевого парламенту, хоча раніше наполягав на негайному їх проведенні.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Помічники Хітона-Гарріса раніше твердо заявили, що вибори відбудуться 15 грудня, лише через сім місяців після того, як ірландська республіканська партія Sinn Féin здобула перемогу на останніх виборах. Минулого тижня парламент розпустився, тож виникла необхідність нового голосування.

Виборчі чиновники вже мобілізували 6000 добровольців для роботи на 607 виборчих дільницях 15 грудня.

Замість цього, після консультацій з ірландським урядом і місцевими партіями, Хітон-Гарріс оголосив у п'ятницю, що вибори не відбудуться "напередодні святкового сезону".

Міністр наголосив, що він, як і раніше, зобов'язаний згідно із законом призначити нове голосування на підставі "чинного законодавства" - сигнал про те, що Великобританія, найімовірніше, уникне цього зобов'язання через внесення поправок до закону.

"Чинне законодавство вимагає, щоб я назвав дату проведення виборів протягом 12 тижнів після 28 жовтня. Наступного тижня я зроблю заяву в парламенті, щоб викласти свої подальші кроки", - сказав він.

Хоча Гітон-Гарріс зберігає юридичну свободу маневру, щоб провести вибори до 19 січня, офіційні особи в Белфасті заявили, що цього не станеться, оскільки це зажадає від партій вести передвиборчу кампанію під час різдвяних і новорічних свят.

Це означає, що необхідно буде ухвалити нові правила. Чиновники сказали, що уряд Великої Британії готує законопроєкт про внесення поправок до Закону про Північну Ірландію вдруге за рік.

Востаннє цей закон було переглянуто в лютому, щоб дати Асамблеї до 24 тижнів на формування міжгромадського уряду після виборів. В іншому разі, згідно з поправками, після закінчення цього 24-тижневого терміну має бути проведено нове голосування - це правило зараз відтерміновують і його може переписати Лондон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: