Британія відмовиться від будівництва королівської яхти на користь розвідувального судна

Понеділок, 7 листопада 2022, 19:43

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у понеділок підтвердив наміри уряду відмовитися від планів побудови нової королівської яхти, які викликали обурення в депутатів через високу вартість.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Про наміри спустити на воду нову королівську яхту ще у травні 2021 року оголосив тодішній прем’єр Британії Борис Джонсон. За його словами, нове судно мало б відображати "все вагоміший статус Британії як великої, незалежної морської торгової нації" після Brexit.

Флагманський корабель мав бути названий на честь покійного герцога Единбурзького Філіпа й використовуватися для проведення торгових ярмарків, самітів і дипломатичних переговорів.

Будівництво судна, вартість якого оцінювалася у 200 мільйонів фунтів стерлінгів, зазнало жорсткої критики з боку парламенту, зокрема й консерваторів. Їх не влаштовувало співвідношення ціни і якості, особливо на тлі збільшення дефіциту бюджету після пандемії COVID-19.

Минулого року комітет з питань оборони Палати громад попередив, що " для Королівських ВМС немає жодних доведених переваг від придбання національного флагмана", а його обслуговування дорого обходитиметься флоту.

Виступаючи в понеділок у парламенті, Бен Воллес оголосив, що пріоритет буде надано закупівлі багатоцільового корабля спостереження за океаном замість королівської яхти.

"Перед обличчям незаконного і неспровокованого вторгнення Росії в Україну та бездумного ігнорування Путіним міжнародних домовленостей, покликаних підтримувати світовий порядок, з нашого боку буде правильно надати пріоритет забезпеченню можливостей, які захищають нашу національну інфраструктуру", – сказав Воллес.

Як повідомлялося в жовтні, один із двох авіаносців королівського військово-морського флоту Великої Британії "Принц Уельський" зазнав чергової поломки – третьої за останні кілька місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: