У фінському Турку оголосили різдвяне перемир’я й побажали миру Україні

Субота, 24 грудня 2022, 13:34

У фінському прибережному місті Турку в суботу вранці відбулась традиційна церемонія оголошення різдвяного перемир’я, доповнена закликами до миру в Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на фінське інформагентство STT.

Текст різдвяного перемир’я обома національними мовами Фінляндії – фінською та шведською – зачитав перед людьми, що зібрались на площі Великого ринку, глава протоколу Турку Міка Акканен.

Цьому передували дві демонстрації із закликами до різдвяного миру в Україні. Перша відбулася біля російського консульства в Турку, а друга – біля скульптурної композиції "Зустріч у Турку 1812", яку місту колись подарувала Росія.

Акція завершилася вивішуванням на скульптурі плакату із закликом до різдвяного миру в Україні.

Президент Німеччини у різдвяному зверненні побажав Україні справедливого миру

"Те, що відбувається в Україні, суперечить усім різдвяним принципам і правам людини. Ми хочемо нагадати, що ми не забуваємо про Україну і що ми проти російської політики нівелювання прав людини", – зазначила співорганізаторка заходу Анна Куорсало.

Проголошення різдвяного миру в Турку – це майже безперервна традиція, яка триває з ХІІІ століття. Тому, хто його порушує, раніше загрожувало покарання, хоча зараз законодавчо це ніде не закріплено.

Звичай порушувався лише кілька разів – наприклад через побоювання повітряних бомбардувань з боку Радянського Союзу під час Зимової війни 1939-40 років. Також відомо, що різдвяне перемир'я не оголошувалося під час війн 1712-1721 років і, можливо, між 1809 та 1815 роками.

Текст декларації про різдвяне перемир'я починається словами: "Завтра, з Божою поміччю, буде милостиве Різдво Господа і Спасителя нашого".

Нагадаємо, прем’єрка Фінляндії Санна Марін у своєму різдвяному зверненні до нації згадала Україну та закликала людей допомагати українцям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: