Як Зеленський може подолати кризу, викликану призначенням сексологині послом у Болгарїї

Аналітика коротко
Середа, 28 грудня 2022, 09:55

Минулими вихідними у внутрішніх чатах українських дипломатів було гаряче.

Співробітники посольств та МЗС обмінювалися чутками про нового посла України у Болгарії Олесю Ілащук. В неділю інформація про це потрапила також у ЗМІ та телеграм-канали, а "Європейська правда" знайшла дані про нову послиню і підтвердила: посаду справді отримала людина не з дипломатичної системи.

Дуже докладно про те, чому рішення президента про нового посла у Болгарії матиме або погані наслідки, або катастрофічні – у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Проблема не в сексології. Чому Зеленський має звільнити щойно призначеного посла у Болгарії. Для тих, хто віддає перевагу відео, а не читанню – пропонуємо менш детальний і більш смішний відеоблог про цю історію.

Ще у п’ятницю, перед публікацією президентського указу, дипломати звернули увагу на незнайому нікому чорняву жінку, яка прийшла на зустріч послів України з Володимиром Зеленським у костюмі з великою жовтою стрічкою (послів просили дотримуватися стилю smart casual, але дослухалися не всі) та сиділа у залі протягом усього заходу – тобто, очевидно, мала би теж бути послом.

Після того як сайт президента повідомив про призначення глави дипмісії в Болгарії, дипломати почати пересилати одне одному лінк на її профіль у facebook (який за кілька днів Ілащук закрила), де як фах зазначалися психологія та сексологія, було багато дописів про поїздки до Греції на тренінги психологів і не простежувалося жодного зв’язку ані з Болгарією, ані з міжнародними справами. А у неділю деталі скандального призначення стали публічними.

Увагу соцмереж, звісно ж, привернула передусім згадка сексології у самоописі нової дипломатки та її дописи на цю "вірусну" тему (хоча не у них є основна проблема).

Але ким насправді є Олеся Ілащук?

Біографія 46-річної уродженки Чернівців є дуже нетиповою. Примітно, що за своє життя вона багато разів докорінно змінювала профіль роботи.

Працювати (принаймні, офіційно, за документами) вона розпочала ще у віці 17 років – асистентом вчителя, а потім вчителем англійської. У 1997-2000 роках Олеся Ілащук працювала у буковинському підрозділі ICTV.

А далі переїхала у Київ та одночасно пішла у бізнес взагалі різних напрямків, відразу на керівні посади.

Складно, але у принципі можливо уявити, що новопризначений посол Ілащук є аж настільки ефективною керівницею, що її постійно запрошували на рік-два покерувати компанією щоразу нового профілю. Але більш реально, що такі карколомні зміни мають якесь інше пояснення.

Та у 2018 році наша героїня вирішує кинути успішну кар’єру топменеджера на користь... приватної практики психотерапевта у Києві. Без вищої медичної освіти, але зі спеціалізацію гештальт-терапевта та сексолога. "Медичний" період роботи, за офіційною біографією, триває і досі, тож тепер психотерапевт Ілащук має кинути практику і переїхати до Софії на посаду посла.

Одне з джерел ЄвроПравди в Офісі президента запевняє, що вона брала участь у певних нарадах з послами ще навесні 2022 року, коли Офіс президента залучав сторонні ідеї про те, як коригувати процеси у державі під час опору агресії. Тоді, як стверджують, від неї лунали слушні ідеї щодо потоку людей, що їхали за кордон через її рідну Буковину.

Але річ у тім, що виклики, які стоять перед Україною у Болгарії зараз – зовсім інші, аніж менеджмент біженців! І саме їх стосується брак фаховості нового посла, яка ані дня не працювала не лише у дипломатії, а й на держслужбі.

МЗС, яке виявилося "крайнім", у понеділок опублікувало пояснення про те, що, мовляв, практика політичних призначень з-поза меж МЗС є нормальною і ефективною

А щоби хоч якось "відбити" аргумент про відсутність у Олесі Ілащук міжнародного досвіду, МЗС послалося на те, що вона "отримала диплом з відзнакою за спеціальністю "Країнознавство" кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету".

Насправді наявність профільної освіти (на відміну від профільного досвіду!) зовсім не є визначальною для посла..

Утім, навіть до освіти Олесі Ілащук є серйозні запитання.

Отримала вона її у Чернівецькому університеті у 2005 році. У цей та попередні роки, за офіційною біографією, вона працювала у Києві, на керівній бізнес-посаді! Звісно, це не виключає заочної освіти та/або екстернату (за підсумками якого теж дають диплом держзразка). Але деталь красномовна…

Такі політичні призначення, як Ілащук – абсолютно неприйнятні. В історії України жодного разу не було прикладу, схожого за рівнем непрофесійності нового посла.

Досвіду в політиці та міжнародній роботі, досвіду міждержавних та міжурядових переговорів у Ілащук взагалі немає – а це є ключовим! 

Досвід реакції на інформаційні кризи – також геть відсутній, що вже показали перші дні після її призначення.

Та якщо посол Ілащук доїде до Софії, нинішня криза буде видаватися розминкою.

Річ у тім, що Болгарія – це одна з найпроблемніших для України держав ЄС та НАТО. Виклики, які має вирішити новий посол – безпрецедентні.

Для уникнення проблем президент Зеленський повинен визнати помилку і скасувати указ як нереалізований, або Ілащук сама може вийти з ініціативою про свою відставку. 

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Проблема не в сексології. Чому Зеленський має звільнити щойно призначеного посла у Болгарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: