Байден схвалив $45 млрд Україні, США хочуть дати "легкі танки", Starlink'и з Польщі: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 30 грудня 2022, 21:01

У останній робочий день 2022 року продовжували надходити новини щодо підтримки України. Німеччина надала спецтехніку для рятувальників, Британія та Естонія – обладнання для розмінування, а Польща – нову партію Starlink’ів.

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та союзникам по НАТО. Крім того, Сполучені Штати думають щодо передачі Україні "легких танків" Bradley. 

Представники країн світу почали вітати українців з Новим роком і обіцяти підтримку.

Путін також надсилав новорічні привітання своїм небагаточисельним партнерам. Угорський прем’єр Орбан – єдиний глава уряду серед країн Євросоюзу, якого привітав з Новим роком президент Росії.

Всі важливі і цікаві новини 30 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо розбіжностей в РФ і розмов з Путіним

У черговому зведенні розвідка Британії, серед іншого, зазначає, що триваюча плинність російських старших офіцерів, ймовірно, відображає внутрішні розбіжності щодо майбутнього ведення війни в Міністерстві оборони Росії.

Британці повідомили, що генерал-лейтенант Євгеній Нікіфоров, ймовірно, перебере на себе командування Західною групою російських військ в Україні.

Він стане щонайменше четвертим командувачем з'єднання з моменту вторгнення і замінить на цій посаді генерал-полковника Сергєя Кузовлєва, який був призначений лише три місяці тому.

Президент Естонії заявив, що не бачить причин розмовляти з президентом РФ Владіміром Путіним, а президентка Молдови заявила, що з країною-агресором немає про що говорити

А от президент Китаю, навпаки, бачить сенс у розмовах з Путіним. 

Сьогодні голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Росія повинні зміцнювати стратегічну координацію.

Він також заявив, що Китай готовий відновити нормальне транскордонне пересування з Росією та іншими країнами в упорядкованому порядку.

"Китай готовий співпрацювати з Росією і всіма прогресивними силами у світі, які виступають проти гегемонізму і силової політики, щоб спільно протистояти однобічності, протекціонізму і залякування, твердо захищати суверенітет, безпеку та інтереси розвитку двох країн, а також міжнародну рівність і справедливість", – сказав Сі Цзіньпін.

Допомога Україні

Поки Росія домовляється з Китаєм зміцнювати стратегічну координацію, Україні продовжує надходити допомога від західних партнерів. 

Німеччина передала 28 одиниць спецтехніки для ДСНС України. Зокрема, українським рятувальникам передали підйомники, крани-маніпулятори, паливозаправники, самоскиди, автоцистерни, вантажівки з генераторами.

Британія передала Україні обладнання для розмінування: понад 1000 металошукачів VALLON та 100 комплектів для знешкодження бомб. 

Естонські рятувальники також відправили в Україну техніку для розмінування: три міні-екскаватори з причепами, чотири машини дистанційного розмінування та один детектор хімічних речовин.

А Польща надала Україні нову партію Starlink’ів. 

Президент США Джо Байден у четвер підписав законопроєкт про федеральні витрати на суму $1,7 трильйона, який включає $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та союзникам по НАТО.

Байден підписав закон, перебуваючи на відпочинку на острові Санта-Крус на Віргінських островах США. Законопроєкт був доставлений йому на підпис літаком, повідомили в Білому домі.

А ще, за даними Bloomberg, Сполучені Штати розглядають можливість постачання Україні бронетранспортерів Bradley

"Bradley забезпечать значне збільшення наземного бойового потенціалу, тому що це, по суті, легкий танк", – сказав Марк Кансіан, колишній аналітик оборонного бюджету Білого дому, який зараз працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Країни Заходу вітають українців

Напередодні Нового року представники країн світу вітають українців і обіцяють продовжувати підтримку України. 

"Ваша рішучість зміцнює нашу рішучість, і з наближенням Нового року я хочу запевнити вас, що наша відданість Україні є залізною. Ми продовжимо стояти пліч-о-пліч з вами як партнери та друзі у 2023 році. І я бажаю вам мирного та переможного нового року", – сказала посол США в Україні Бріджит Брінк.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу записав привітальне відеозвернення для українців перед Новим роком, у якому висловлює захоплення опором України російській агресії, бажає перемоги та обіцяє підтримку.

"Хочу наголосити: ми, естонський народ, будемо твердо на вашому боці. Ваша боротьба - це наша боротьба. Немає зараз на світі більш мужнього народу, і ми молимося за всіх українських військових на фронті та за безпеку родин усіх українців. Росія має програти у цій війні, а Україна має перемогти. І навіть у найтемніший час є надія… Україна переможе, а зло зазнає поразки", – зазначив він.

Прем’єр Британії Ріші Сунак також пообіцяв українцям підтримку, але не в рамках новорічного звернення. 

"За останні кілька днів Україна зазнала однієї з найгірших хвиль ракетних ударів. Українці залишаються непохитними. Велика Британія, в свою чергу, продовжуватиме надавати їм підтримку, щоб вони могли захистити себе", – сказав Сунак.

"Путінська" Угорщина

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна стала заручницею Віктора Орбана у боротьбі угорського прем'єра за отримання заморожених коштів ЄС.

12 грудня блок уклав угоду з Угорщиною щодо подолання вето Будапешта на пакет допомоги у розмірі 18 мільярдів євро для постраждалої від війни України.

В обмін на зняття вето країни-члени погодилися зменшити суму коштів ЄС для Угорщини, які були заморожені через проблеми з верховенством права, з 7,5 до 6,3 мільярда євро."Угорщина грає у власну гру. Вона взяла Україну в заручники у своїй боротьбі за гроші, які, на її думку, Комісія їм винна", - сказав Кулеба.

Нагадаємо, Угорщина змогла добитися від Брюсселя розмороження частини призначених для неї коштів, щоб Будапешт зняв вето щодо деяких важливих питань, у тому числі 18 млрд макрофінансової допомоги для України.

Та навіть розмороження частини коштів від Єврокомісії не вберегли бюджет Угорщини від збільшення його дефіциту. 

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан видав указ про перегляд бюджету країни на 2023 рік, збільшивши дефіцит і залишивши осторонь парламент, який традиційно затверджує фіскальний план.

Не для кого не секрет, що своїми діями Орбан підіграє і Владіміру Путіну. Тож, не дивно, що угорський прем’єр – єдиний глава уряду серед країн Євросоюзу, якого привітав з Новим роком президент Росії

Серед інших новин дня  

У хорватському Вуковарі скасували офіційне використання сербської мови.

Польща збільшила протяжність електронного бар'єра на кордоні з Білоруссю.

У Фінляндії на добровільну службу у війську вступила рекордна кількість жінок. Міністр оборони країни вважає, що Фінляндія стане членом НАТО до липня 2023 року.

У Польщі встановили хакерську групу, що могла стояти за осінньою атакою на Сейм.

Парламент Чорногорії призначив прем'єра за суперечливою процедурою, яку розкритикував ЄС.

Росія почала процедуру виходу з договорів Ради Європи.

Населення Румунії за 10 років скоротилося на мільйон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: