Як позбавити військову машину Путіна фінансування від продажу енергоресурсів

Аналітика коротко
Четвер, 12 січня 2023, 11:50

5 грудня Євросоюз та G7 ввели в дію ціновий ліміт на нафту з Росії (price cap), за яким барель російської нафти має торгуватися не дорожче $60, а морське транспортування сирої нафти до ЄС заборонене. Через це доходи РФ від експорту викопного палива у грудні впали до найнижчого рівня від початку повномасштабного вторгнення – на 17%. 

Днями ціна на російську нафту Urals обвалилася до $37,8 за барель, що значно нижче від цінового ліміту в $60. Проте щоб скоротити прибутки Росії ще на 100 млн євро на день, ціновий ліміт варто суттєво знизити, як це на початку грудня ми обґрунтовували в Razom We Stand.  

Про те, які ще кроки варто запровадити, щоб знекровити військову машину Путіна, читайте в колонці засновниці Razom We Stand Світлани Романко та провідного аналітика Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) Лаурі Міллівірта Чому Росія досі заробляє на продажу енергоресурсів та як це змінити.

За даними Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), доходи Росії від експорту нафти в грудні впали на третину.

Очікується, пишуть автори колонки, що надходження від продажу нафтопродуктів впадуть зі 140 до 40 млн євро щодня після введення в дію в ЄС ембарго на нафтопродукти 5 лютого.

Разом з тим, за останній місяць Росія заробила 3,1 млрд євро на транспортуванні нафти на суднах, на які поширюється ціновий ліміт.

Це дозволило російському уряду, зазначають експерти, отримати додаткові податкові надходження в розмірі приблизно 2 млрд євро.

"Ці надходження можна майже повністю скасувати, знизивши ціновий ліміт принаймні вдвічі, що є ближчим до собівартості видобутку та транспортування нафти в РФ", – впевнені Світлана Романко та Лаурі Міллівірт.

Вони нагадують, що зараз Росії вдалося збільшити експорт до інших країн в межах цінового ліміту, і це ще одна причина, чому його потрібно переглянути вниз.

"Зниження цінового ліміту на сиру нафту до $25-35, що все ще значно перевищує витрати на видобуток та транспортування в Росії, скоротить дохід РФ від експорту нафти щонайменше на 100 млн євро на день", – вважають автори колонки.

Крім того, Росія збирає "тіньовий флот" танкерів, щоб обійти нафтові санкції, попереджають експерти. 

За оцінками судноплавних брокерів, цього року було придбано понад 100 суден, часто з протермінованим терміном експлуатації, для транспортування нафти. Частка танкерів із сумнівним страхуванням доставки російської нафти зросла після введення цінового ліміту.

"Тому Заходу важливо запровадити додаткові санкції на продаж танкерів, які вже були у використанні.

Це потрібно, щоб не дозволити Росії, її союзникам і пов'язаним із ними трейдерам купувати старі танкери для використання в обхід обмеження, а також заборонити перевалку російської нафти в територіальних водах і виняткових економічних зонах країн санкційної коаліції", – пишуть Світлана Романко та Лаурі Міллівірт

Вони впевнені, що у Балтійському та Чорному морях, Норвегії та країнам ЄС необхідно заборонити використання танкерів без належного страхового покриття та забезпечити дотримання норм захисту довкілля.

Експерти також зауважують, що з танкерами, на які поширюється дія цінового ліміту, теж не все ідеально. У портах Тихого океану ціна на сиру нафту залишається незмінною, Росія продовжує використовувати танкери, застраховані Великою Британією, для продажу нафти в Китай. 

"Важливо запровадити додаткові заходи проти страховиків і танкерів, які займаються цією торгівлею, що ще більше підвищить ефективність цінового ліміту. Також потрібно посилити юридичну відповідальність для порушників.

Європа повинна розуміти: Кремль чує лише мову сили та грошей", – закликають автори колонки.

Ціновий ліміт має бути переглянутий у бік максимального зниження, впевнені експерти, а контроль за дотриманням ембарго має бути посилений.

"Без доходів від експорту викопного палива брутальні напади Росії на міжнародне право, права людини, клімат та довкілля та ця жорстока повномасштабна війна закінчаться перемогою України, Європи та світу. 

Ми потребуємо більших дій від санкційної коаліції – не лише зниження цінового ліміту, а й запровадження додаткових санкцій для закриття всіх можливостей обійти чи нівелювати їхній вплив", – резюмують автори. 

Докладніше – у колонці Світлани Романко та Лаурі Міллівірта Чому Росія досі заробляє на продажу енергоресурсів та як це змінити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: