Чому кандидат з антиукраїнськими гаслами може стати президентом Чехії

Аналітика коротко
Четвер, 12 січня 2023, 19:40

Вже у п’ятницю 13 січня розпочнеться перший тур президентських виборів у Чехії. 

Ще донедавна здавалося, що колишній прем’єр Андрей Бабіш, обрання якого було би поганою новиною для України, у другому турі програє будь-якому опоненту. Однак за кілька днів до першого туру ситуація різко змінилася. 

І тепер Бабіш не лише гарантує собі вихід у другий тур, але й матиме в ньому реальні шанси на перемогу.

Про те, що ж сталося у Чехії за останні дні і чим можуть завершитися президентські вибори читайте у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Реванш у Чехії: чому вибори наступника Земана несуть загрозу для України.

Кандидат, який пішов у президенти, щоб не потрапити до в’язниці – саме так найчастіше пояснювали балотування Андрея Бабіша.

Кримінальна справа про махінації із субвенціями ЄС тягнулася за Бабішем ще до його прем’єрства. Проте на високій посаді, як вважається, йому вдалося загальмувати розслідування.

Усе змінилося наприкінці 2021 року, коли Бабіш та його партія ANO програли парламентські вибори та відправилися в опозицію. Перспектива вироку в цій справі стала як ніколи реальною.

Сам Бабіш називав суд політично заангажованим – мовляв, якби він не був кандидатом у президенти, цю справу давно би закрили, не доводячи до суду.

Втім, незабаром йому довелося вибачатися за ці слова – 9 січня муніципальний суд Праги зняв з нього звинувачення у справі про субсидії ЄС для конференц-центру "Лелече гніздо".

Цей вирок здатний повністю змінити виборчі розклади.

Після цього вироку, вихід Бабіша у другий тур вважається фактично неминучим – про це свідчать чеські політологи.

Однак виправдувальний вирок – далеко не єдиний успіх Бабіша останніх днів.

Вже наступного дня експрем'єр Чехії летить до Франції, де проводить 40-хвилинну розмову з президентом Еммануелем Макроном.

У Франції проти Бабіша також відкрита кримінальна справа. Тож така демонстративна зустріч із Макроном фактично унеможливлює використання цього моменту біографії Бабіша проти нього.

На цьому тлі змінюється і передвиборча стратегія Бабіша. По-перше, в останній тиждень різко збільшилася його присутність у рекламі та агітаційних матеріалах.

А по-друге, якщо досі колишній прем’єр уникав участі у дебатах, то ввечері 12 січня він вперше прийде на них. А зважаючи на свій політичний досвід, Бабіш має істотні шанси виграти ці дебати та посилити позиції у першому турі.

Наразі опитування схиляються до того, що у другий тур, імовірніше, разом з Бабішем пройде генерал Петр Павел.

Втім, як показали попередні дебати, озвучуючи правильні гасла, Павел "плаває" у питаннях зовнішньої політики, а також його кандидатура схвалена чинною коаліцією. А відповідно, для частини електорату він несе частку відповідальності за нинішнє зростання цін і тарифів.

Це ж, до речі, можна сказати і про іншу кандидатку – економістку та колишню ректорку Аграрного університету в Брно Данушу Нерудову. Вона теж може пройти у другий тур і має такі ж проблеми, як і Павел. 

Чи здатна перемога кандидата з антиукраїнськими гаслами Андрея Бабіша змінити зовнішній курс Чехії? Адже це парламентська країна, де більшість повноважень має уряд.

А нинішній уряд є цілком дружнім до України та критичним до будь-яких спроб порозумітися із путінською Росією.

Тим не менш, як показали два президентських терміни Мілоша Земана, навіть при формальних повноваженнях голова держави має достатньо інструментів тиснути на уряд, вимагаючи від нього врахування своїх вимог.

Тож за такого сценарію допомога Україні щонайменше суттєво ускладниться, а можливо – і зменшиться.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Реванш у Чехії: чому вибори наступника Земана несуть загрозу для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: