Комітет Європарламенту схвалив лібералізацію візового режиму для Косова

П'ятниця, 13 січня 2023, 08:44

Комітет Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) схвалив у четвер лібералізацію візового режиму для громадян Косова.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Euractiv.

Домовленість про лібералізацію візового режиму була досягнута у грудні між Європарламентом, Радою ЄС та головуючою в ЄС країною, якою на той час була Чехія.

ЄС на початку 2023 року розгляне заявку на членство Косова – ЗМІ

"Тристороння угода про лібералізацію візового режиму з Косово була схвалена депутатами Європарламенту з питань правосуддя 48 голосами "за", 7 "проти" і 3 "утрималися". Далі з цього питання відбудеться голосування на пленарному засіданні Європарламенту", - повідомив комітет.

У грудні представники ЄС погодилися, що лібералізація візового режиму набуде чинності з 1 січня 2024 року разом із запуском загальноєвропейської системи Європейського процесу інформації та авторизації подорожей (ETIAS), яка в цифровому форматі обробляє дані про тих, хто подорожує до ЄС.

Косово залишається єдиною країною на Західних Балканах, де громадянам потрібна віза для в'їзду до ЄС, незважаючи на те, що воно виконало всі умови, встановлені Єврокомісією у 2018 році.

Косово також подало заявку на членство в ЄС у грудні, але очікує, що зіткнеться з жорсткою опозицією, оскільки п'ять країн-членів не визнають незалежність Косова від Сербії, а Угорщина оголосила, що заблокує цю заявку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: