В Естонії в рази зросла кількість заявок на право проживання від громадян РФ естонського походження

П'ятниця, 13 січня 2023, 16:04

Після початку повномасштабної війни РФ проти України, в Естонії в рази побільшало звернень від громадян Росії про отримання посвідки на проживання в країні на підставі того, що вони мають естонські корені. 

Як повідомляє ERR, пише "Європейська правда", про це розповіли в МВС Естонії. 

В Естонії немає спеціального закону для сприяння репатріації, проте ст. 36 конституції передбачає, що кожен естонець має право проживати в Естонії. 

За словами Янека Мягі, керівника департаменту прикордонної служби та міграційної політики МВС Естонії, зазвичай про посвідку на проживання в Естонії на таких підставах просили близько 10 осіб за рік. 

Цього року кількість заявок помітно зросла - за 2022 рік громадяни Росії подали 46 таких заявок. З них задовольнили лише чотири. 

В МВС пов’язують це із запровадженими Естонією обмеженнями на в’їзд громадян Росії та отримання віз, тож хтось, хто справді має естонські корені, міг згадати про це як єдиний шанс виїхати до Естонії. 

Окрім чотирьох росіян, на підставі етнічного походження посвідку отримали також по одному громадянину України, Білорусі та Казахстану. 

Процедура розгляду таких заявок досить складна - попри ст. 36, заявників просять не лише підтвердити естонські корені, а й довести наявність зв’язків з Естонією - наприклад, що людина знайома з естонською культурою, цікавиться життям країни, на якомусь рівні володіє естонською мовою. 

Як повідомлялося, у 2022 році в Естонії суттєво скоротилася кількість заявок на отримання віз - через обмеження для росіян, які завжди складали левову частку заявників.  

У Латвії МВС ініціювало перегляд існуючого закону про сприяння репатріації – через підвищений інтерес громадян Росії до цього механізму з початком війни РФ проти України і запровадженням візових обмежень. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: