Спецтрибунал для Путіна і Лукашенка, Archer для ЗСУ, Польща погрожує Шольцу: новини дня

Дайджест
Четвер, 19 січня 2023, 21:05

Серед головних тем дня – візит глави Євроради до Києва та виступ у Верховній раді, "Таллінська декларація" та військова підтримка України, резолюція Європарламенту для створення спецтрибуналу.

Глава МЗС Ірану попередив ЄС, що він "вистрілить собі в ногу", якщо визнає Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією.

А ще він заявив, що Іран не визнає анексію захоплених Росією українських регіонів.

За даними Politico, Франція подумує надати Україні свої основні бойові танки Leclerc, а у Бундестазі провалилось голосування про надання Україні танків Leopard.

Всі важливі і цікаві новини 19 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Резолюція Європарламенту щодо агресії

Європарламент у четвер проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України. 

Європарламент вважає, що створення спеціального трибуналу заповнить велику прогалину в поточній інституційній структурі міжнародного кримінального правосуддя та має ґрунтуватися на стандартах і принципах, які застосовуються до Міжнародного кримінального суду.

Євродепутати наголосили, що підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу "має розпочатися без зволікання" і зосередитись на створенні механізмів для спеціального трибуналу у співпраці з Україною та підтримати українські й міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому спеціальному трибуналі.

"Наслідки війни Росії проти України величезні. Вбиті діти, жінки, чоловіки. Сім'ї розбиті. Зруйновані лікарні. Зруйновані будинки. Зруйновані школи. Сьогодні Європарламент закликає до термінового створення спеціального міжнародного трибуналу. Воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності. Негайно", – прокоментувала ухвалення документа президентка Європарламенту Роберта Метсола.

Після рішення Європейського парламенту президент Володимир Зеленський закликав партнерів підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.

"Вітаю ухвалення резолюції Європейського парламенту про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти", – зазначив президент.

Міністр оборони Канади Аніта Ананд, яка сьогодні відвідала Ірпінь, заявила, що Росія повинна відповісти за скоєні воєнні злочини

Разом з тим, все ще залишаються політики в Євросоюзі, які сподіваються на переговори з Путіним. Так, прем’єр Іспанії впевнений, що треба "говорити з усіма, включно з Путіним" щоб завершити війну.

Після рішення Європарламенту Іран пригрозив Євросоюзу.

Зокрема, у четвер глава МЗС Ірану попередив Європейський Союз, що він "вистрілить собі в ногу", якщо визнає Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією.

Хоссейн Амірабдоллахян пообіцяв заходи у відповідь, якщо організацію включать до списку терористів. 

Згодом Іран і висловився щодо України. 

"Ми виступаємо проти війни і переселення людей в Україні. З іншого боку, ми визнаємо суверенітет і територіальну цілісність країн у рамках міжнародного права, і з цієї причини, незважаючи на прекрасні відносини між Тегераном і Москвою, ми не визнаємо відокремлення Криму від України", – сказав міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян.

"Талліннська декларація" та озброєння

Міністри оборони й представники міністерств оборони дев’яти країн – Великої Британії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії – сьогодні підписали "Талліннську декларацію". Країни зобов’язалися продовжувати надавати військову допомогу Україні на тлі її війни з РФ.

"Ми зобов'язуємося спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, зокрема основні бойові танки, важку артилерію, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси та бойові машини піхоти для оборони України", – підкреслюють підписанти "Талліннської декларації".

І сьогодні ж ці країни почали анонсувати нові поставки зброї Україні. 

Уряд Великої Британії планує передати Україні 600 ракет Brimstone у рамках пакета військової допомоги.

"[Ці ракети] будуть неймовірно важливими для того, щоб допомогти Україні домінувати на полі бою", – сказав міністр оборони Британії Бен Воллес.

За його словами, Британія також надішле щонайменше три батареї далекобійної артилерії AS-90 калібру 155 міліметрів і низку бронемашин.

"Якщо президент Путін розраховує на те, що ми занудьгуємо цього року, то він помиляється. Ми нікуди не йдемо, пане Путін, ми в цьому надовго. Ми стоїмо поруч з Україною. Вам потрібно перерахувати, вам потрібно щось змінити. Вам потрібно покинути Україну", – сказав Воллес.

Данія передасть Україні 19 самохідних артилерійських установок Caesar, а у парламенті Нідерландів підтримали надання Україні систем Patriot.

Естонія надасть Україні рекордний пакет військової допомоги, включаючи гаубиці, снаряди та протитанкову зброю, а Литва – два вертольоти Мі-8, гармати та боєприпаси.

Та передачу Україні зброї анонсували сьогодні не тільки підписанти "Таллінської декларації". 

Наприклад, Швеція оголосила про плани надати Україні САУ Archer, 50 БМП і протитанкову зброю.

А ще телекомпанія CNN дізналися деталі нового пакету допомоги від США

У пакет допомоги вартістю $2,5 млрд мають увійти додаткові бойові машини піхоти Bradley, та, вперше, БМП Strykers. У списку також бронемашини MRAP, обладнані покращеним захистом від ураження мінами. Крім того, до переліку входять додаткові снаряди для західних гаубиць та HIMARS. 

За словами співрозмовників, до пакета не увійдуть ані ракети більшої дальності ATACMS, про які давно просить Україна, ані танки Abrams.

За даними Politico, Франція подумує надати Україні свої основні бойові танки Leclerc, а у Бундестазі провалилось голосування про надання Україні танків Leopard.

А прем’єр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва Leopard 2 і без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго.

Слід додати, що німецькі лікарні надали лікування сотням поранених з України, а Сербія вирішила передати Україні енергетичне обладнання.

Візит глави Євроради

Президент Європейської ради Шарль Мішель прибув до Києва з візитом 19 січня.

Він зустрівся з українськими військовими на реабілітації, а також виступив у Верховній раді. 

Мішель заявив, що Євросоюз допоможе Україні перемогти на полі бою і що війна Росії проти України є нападом на європейські цінності та спільну європейську мрію.

Дивіться також – Промова Мішеля у Раді: військова підтримка, ППО, танки та членство в ЄС.

Також на Алеї сміливості в Києві в четвер було відкрито табличку з іменем президента Європейської ради Шарля Мішеля, який перебуває з візитом.

Президент Європейської ради отримав табличку на Алеї гідності в Києві.

Глава Євроради виступив у Раді: Україна – це ЄС, і ми будемо разом.

Естонія 

Російське посольство в Естонії припинило прийом заяв про відмову від громадянства РФ.

А ще Естонія запускає додаток mRiik на базі української "Дії".

Крім того, список населених малих островів Естонії поповнили острови Мохні та Війрелайу

Серед інших новин дня 

Угорщина заблокувала виділення Україні 500 млн євро військової допомоги ЄС – ЗМІ.

Німецький міністр фінансів Крістіан Лінднер заявив, що Німеччина більше не залежить від російського імпорту енергоносіїв. У сховищах Франції запаси газу досягли рекордного рівня.

Литва вирішила денонсувати угоду про прикордонну співпрацю з Білоруссю.

У Вірменії сталася пожежа у військовій казармі: 15 загиблих.

Уряд Чехії не відправили у відставку після 25 годин дебатів у парламенті.

У Польщі критикують Австрію за заклики послабити санкції проти РФ.

Довічне і 10 років: у Швеції оголосили вироки братам, звинуваченим у шпигунстві на користь РФ.

У Франції почався загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи.

Шампанське, шоколад і золото: президентка Європарламенту задекларувала 142 подарунки.

У Сербії позиваються проти ПВК "Вагнера" через вербування найманців на війну в Україні.

Фінляндія автоматично продовжить на рік посвідки українців, які опинилися в країні через війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: