Британський уряд не встигає скасувати законодавство ЄС до кінця 2023 року, як обіцяв – ЗМІ

Понеділок, 2 січня 2023, 19:39

Уряд Великої Британії, ймовірно, не встигне скасувати всі норми європейського законодавства, присутні у його документах, до кінця 2023 року, як обіцялось, через великий масштаб роботи і затягування розгляду в Палаті лордів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Британський уряд взяв на себе зобов'язання до кінця грудня вилучити з британського законодавства близько чотирьох тисяч законів, розроблених в ЄС. Міністри повинні будуть вирішити, які з них вони хочуть зберегти, які скасувати, а які змінити.

Однак через масштаб роботи в уряді все частіше вважають цей крайній термін нереальним. За внутрішніми оцінками, для цього тисячам чиновників доведеться доручити виключно перегляд законодавства повний робочий день.

В успіх Brexit нині вірить лише кожен третій британець, хто за нього голосував – опитування

Високопоставлене джерело в уряді Британії повідомило The Times, що уряду "неминуче" доведеться відмовитися від своїх планів, коли питання законодавства буде розглядатись Палатою лордів – як очікується, це станеться вже в лютому.

"Якщо мета в тому, щоб переглянути всі ці норми належним чином, а не просто вирізати і вставити їх в законодавство Великої Британії, то нам знадобиться більше часу. Це абсолютно довільний термін. Нам доведеться піти на поступки, щоб вкластися в нього", – вважає джерело.

Однак цей крок, ймовірно, обурить євроскептично налаштованих депутатів Консервативної партії, які вважають, що законодавство має вирішальне значення для демонстрації того, що уряд реалізує вигоди від виходу з ЄС.

Три чверті британських фірм заявили, що угода про Brexit не сприяла розвитку бізнесу

Як нагадує The Times, Сунак під час передвиборчої кампанії влітку обіцяв "переглянути або скасувати" законодавство ЄС протягом своїх перших 100 днів на посаді прем'єр-міністра.

Проти цих планів виступили бізнес-групи, профспілки та екологічні групи, заявивши, що це може призвести до скасування "десятиліття прецедентного права" і зробить "тлумачення закону вкрай невизначеним" – зокрема вплинути на оплату відпусток, безпечний робочий час та закони, що регулюють маркування м'яса та яєць.

Офіційно в міністерстві бізнесу, енергетики й промислової стратегії Британії заявили, що процес перегляду, скасування та реформування збереженого законодавства ЄС триває, і "ніяких планів щодо зміни крайнього терміну для будь-яких урядових відомств немає".

Раніше, нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтвердив свою прихильність до Brexit на тлі повідомлень про те, що уряд може шукати більш тісну угоду з ЄС у "швейцарському стилі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: