У Польщі розслідують, як троє дайверів, що "шукали бурштин", опинились біля нафтового терміналу

П'ятниця, 20 січня 2023, 20:14

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив, що спецслужби країни підготують звіт щодо ситуації, в якій трьох водолазів було врятовано з Балтійського моря поблизу ключового нафтового терміналу у Гданську.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Інцидент стався ще в ніч проти неділі 15 січня. Троє чоловіків подали сигнал біди після того, як їхній човен вийшов з ладу, і були врятовані береговою охороною Польщі. Поліції вони повідомили, що є іспанцями, і сказали, що шукали бурштин.

За даними польських ЗМІ, лише один з трьох чоловіків мав при собі документи, що посвідчують особу. Їх відпустила поліція, але номери телефонів, які вони їм надали, виявилися неактивними.

Після цього з’явились повідомлення, що дайвери мали дороге водолазне спорядження і вже покинули Польщу.

"Я розпорядився провести дуже ретельне розслідування цієї справи. Звичайно, може бути, що це були небезпечні люди. Може бути, що це не так, і те, що вони заявили, було правдою", – сказав Моравецький, додавши, що "у звіті буде представлена інформація, якою володіють спецслужби".

Польський прем’єр також повідомив, що після інциденту була посилена безпека стратегічної інфраструктури, зокрема LNG-терміналу у Свіноуйсьце на заході Польщі та газопроводу Baltic Pipe.

"Очевидно, що під час війни в Україні, коли ризик саботажу з боку Росії значно зріс, нагляд за критичною інфраструктурою має бути посилений", – додав він.

Нагадаємо, ЄС і НАТО створили робочу групу для спільного захисту критичної інфраструктури після диверсій на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі у вересні 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: