Нідерланди готують F-16 для України, “Рамштайн” без танків, зближення РФ та Грузії: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 20 січня 2023, 21:10

Серед головних тем дня – зустріч Контактної групи з питань оборони України на авіабазі "Рамштайн" та постачання озброєння, непрацюючі санкції, "реверанси" між Москвою та Тбілісі і інше.

Всі важливі і цікаві новини 20 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Засідання "Рамштайну": вирішальний момент

20 січня відбулася чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України на американській авіабазі "Рамштайн" у Німеччині.

Засідання відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. 

У своїй промові він заявив, що Україна надихнула світ, а в Росії тим часом вичерпуються боєприпаси і вона понесла значні бойові втрати.

До слова, за даними голови Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерала Марка Міллі, Росія зазнала у війні з Україною величезних втрат, які він оцінив у число, значно більше за 100 тисяч.

Зауважимо, що поняття "втрат", яким оперує Міллі, передбачає врахування не лише загиблих російських військових, а й поранених і, в деяких випадках, дезертирів.

Глава Пентагону також повідомив, що Москва зараз звертається до своїх небагатьох партнерів, щоб поповнити запаси, "але навіть Іран і Північна Корея не визнають, що вони здійснюють постачання Росії".

Він закликав до більшої допомоги Україні. 

"Це вирішальний момент. Росія перегруповується, набирає війська та намагається переозброїтися. Тепер не час зволікати. Тепер час копнути глибше. Український народ спостерігає за нами. Кремль спостерігає за нами. І історія спостерігає за нами. Тож ми не відступимо. І ми не здригнемося в нашій рішучості допомогти Україні захистити себе від імперської агресії Росії", — сказав Ллойд Остін.

На саміті виступив і президент України Володимир Зеленський. 

У віртуальному зверненні він закликав партнерів прискоритись із наданням Україні озброєнь. Зеленський завершив свою промову на конференції закликом до наступного зібрання в Рамштайні надати ракети більшої дальності і винищувачі F-16.

Дивовижно, але міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що уряд потенційно готовий обговорювати запит України щодо надання винищувачів F-16. А ще Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки Patriot.

Що з танками для України 

Європейські лідери закликали Берлін дати "зелене світло" реекспорту танків німецького виробництва, і в п'ятницю на американській авіабазі Рамштайн відбулися переговори між делегатами близько 50 країн.

Однак, за словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, на саміті формату "Рамштайн" не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2.

"Немає одностайної думки", – сказав Пісторіус про переговори щодо поставки Україні танків.

За його словами, враження, що Німеччина блокує таке рішення, є хибним.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що група представників 15 країн, які використовують танки Leopard, домовилися про подальші зустрічі для обговорення питання надання Україні зазначених танків.

Разом з тим, у Польщі вважають, що затримка із рішенням щодо постачання Україні танків – саме через нерішучість Німеччини.

"Ми дуже шоковані позицією Німеччини, яка перешкоджає тому, щоб щось відбувалося", – сказав речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

"Я сподіваюся, що наші німецькі друзі і союзники нарешті змінять цю позицію", – додав Ясіна.

Раніше у Польщі заявили, що Варшава може піти на "нестандартні дії", якщо Німеччина і далі опиратиметься поставкам танків в Україну.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур більш ніж упевнений у тому, що Німеччина не зупинить відправку танків Leopard в Україну "ні сьогодні, ні в найближчі дні".

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає правильним обережний підхід уряду до поставок важкого озброєння в Україну.

За його словами, кожен відповідальний політик повинен запитати себе, коли і за яких обставин конфлікт може різко загостритися.

Штайнмаєр підкреслив, що Німеччина підтримує Україну "суттєво і на постійній основі".

Сьогодні ввечері у столиці Німеччини стартувала акція протесту проти небажання уряду Олафа Шольца передати Україні танки Leopard 2. 

Люди тримали плакати з написом "Звільніть леопардів" з вимогою передати танки українській армії.

На тлі звинувачень щодо нерішучесті Німеччини Берлін анонсував весняний пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро. За словами міністра оборони країни, у пакет увійдуть 40 бойових машин піхоти Marder, 7 зенітних самохідних артилерійських установок Gepard, додаткові керовані ракети до ЗРК Iris-T та ще один зенітно-ракетний комплекс Iris-T.

Тим часом, Словаччина та Чехія підтримали ідею постачання в Україну важких основних бойових танків Leopard 2 німецького виробництва.

Йдеться про тридцять знятих з озброєння зі швейцарських і німецьких складів танків Leopard, які були викуплені і зберігаються промисловістю.

А генсек НАТО Єнс Столтенберг в кулуарах зустрічі на авіабазі Рамштайн повідомив, що країни, які підтримують Україну, повинні зосередитись не лише на наданні Києву нових озброєнь, але й на боєприпасах для старих систем і допомозі в їх обслуговуванні.

Разом з тим, він заявив, що нова військова допомога дозволить Україні наступати.

Інша військова допомога Україні 

Фінляндія анонсувала найбільший пакет допомоги для України з важким озброєнням. Танки Leopard 2 у нього не увійшли

Крім того, Швеція та Фінляндія, які рухаються в НАТО, підписали домовленість, що посприяє підтримці України зброєю

Тут слід додати, що у Швеції пройдуть антитурецькі демонстрації, які можуть ускладнити її зусилля переконати Туреччину схвалити вступ в НАТО.

В Сполучених Штатах розкрили деталі пакету військової допомоги на $2,5 млрд.

Португалія надасть Україні 14 бронетранспортерів, боєприпаси і медичне обладнання, а Канада вже придбала для України систему NASAMS

Німеччина виділить 7 млн євро на підтримку українських біженців у Молдові. Міністерка розвитку Німеччини відвідала Одесу, пообіцяла ще 52 млн євро допомоги Україні.

Війна з РФ

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що військовими засобами витіснити росіян з окупованих територій України цього року буде дуже важко.

"Я не кажу, що це неможливо, або що цього не станеться, але це надзвичайно важко", – вважає Міллі.

Як повідомляє Reuters, високопосадовці Сполучених Штатів радять Україні зачекати з початком масштабного наступу на російські сили, доки вона не отримає останню партію американської зброї, а її війська не пройдуть відповідне навчання.

До речі, минулого тижня директор ЦРУ приїздив до Києва та розповів про плани Кремля.

Тим часом, німецька Федеральна служба розвідки (BND) стурбована високими втратами української армії в боях за місто Бахмут.

"На фронті під Бахмутом українці наразі зазнають величезних втрат, у брифінгу BND йшлося про тризначні цифри загиблих за день. Падіння Бахмута, згідно з аналізом, мало б наслідки для всієї лінії української оборони. Росія, мовляв, зараз кидає солдатів, як гарматне м'ясо, оскільки втрати там не відіграють для неї жодної ролі", – сказано у публікації німецького видання Spiegel.

Також додамо, що Британія долучилась до групи країн, які домагатимуться притягнення до відповідальності керівництва РФ. Італія також має намір долучитися.

Санкції 

В Італії шукають зниклу яхту російського олігарха Дмитрія Мазєпіна – і його самого, а влада Хорватії підтвердила те, що яхта підсанкційного російського олігарха Алішера Усманова залишила країну.

Окрім того, що на Заході яхти підсанкційних олігархів вислизають від правоохоронних органів, ще й держкорпорація "Росатом" ймовірно допомагає російській армії в умовах санкцій. 

За даними The Washington Post, російська державна корпорація "Росатом" може бути причетною до постачання сировини й електроніки збройним силам Росії, користуючись тим, що через важливість для західного ринку досі не потрапила під санкції.

США планують наступного тижня запровадити нові санкції проти ПВК "Вагнер"

А в Швейцарії не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але може знадобитись референдум.

Грузія – "Російська мрія" 

Заяви скандального депутата Держдуми РФ Сєргєя Гаврілова, які похвалили грузинську владу за непідтримку України, і реакція на них лідера правлячої партії спровокували обурення грузинської опозиції та офіційного Києва.

Депутат Держдуми РФ Сергєй Гаврилов похвалив уряд Грузії за позицію щодо агресії Росії проти України та запропонував Тбілісі й Москві розвивати економічні зв’язки та поновити дипломатичні відносини, які розірвані ще з 2008 року. 

"З огляду на самостійну позицію Грузії щодо українського питання та її ставлення до санкційної війни, розв’язаної проти Росії, необхідно відновити не лише авіасполучення, а й повноцінні дипломатичні відносини між нашими країнами", – заявив Гаврилов в інтерв’ю російським ЗМІ. 

Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе схвально висловився про ідею відновлення авіасполучення - "в інтересах грузинів, які проживають у Росії".

Його слова обурили опозицію, де заявили, що влада грає на боці Росії та робить усе для того, аби Грузія не отримала кандидатський статус. Лідер найбільшої опозиційної сили "Єдиний національний рух" Ніка Мелія назвав "Грузинську мрію" "Російською мрією", що перетворює країну на російську губернію.

Відреагував і речник МЗС України Олег Ніколенко, зауваживши, що Москва і Тбілісі "обмінюються реверансами" не лише попри триваючу агресію Росії проти України, а й триваючу окупацію частини території Грузії. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти відновлення прямого авіасполучення з Росією.

За словами Зурабішвілі, "у той час, коли всі країни-партнери висловлюють максимальну солідарність із самовідданою боротьбою України, позиція уряду та правлячої команди незрозуміла".

Серед інших новин дня 

Трампа і його адвокатів оштрафували на майже $1 млн за позов проти Клінтон.

Земан помилував дружину експрем'єра Чехії, яка використала розвідку для стеження за суперницею.

Прем’єру Британії довелось виправдовуватися за непристебнутий пасок безпеки.

До Німеччини прибув третій плавучий LNG-термінал.

Росія планувала здійснити переворот у Болгарії у 2016 році – Bellingcat.

У Берліні розслідують діяльність представництва російської державної організації.

В Україні почали роботу нові посли Австрії, Кіпру та Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: