Туреччина наполягає: членство Фінляндії в НАТО оцінює позитивніше, ніж Швеції

Середа, 1 лютого 2023, 12:35

Туреччина не послаблює своїх вимог до Фінляндії та Швеції, але могла б розглянути ратифікацію вступу Фінляндії окремо та позитивніше.

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу у середу під час свого візиту до Таллінна, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

За словами Чавушоглу, Фінляндія і Швеція, якщо побажають, можуть розділити свої заявки. 

"Якщо заявки будуть розділені, ми оцінимо Фінляндію окремо і більш позитивно", - сказав Чавушоглу на пресконференції в Талліні.

Журналісти запитали його, як діятиме Туреччина, якщо вона дізнається, що Росія планує атакувати країни-кандидати в НАТО Фінляндію чи Швецію найближчим часом.

"Незважаючи на будь-які провокації чи погрози, наша позиція чітка. Якщо кандидати виконують свої зобов’язання, ми сприймаємо заявку позитивно. Якою б не була ситуація, ця наша позиція залишиться твердою", - відповів міністр.

Коментарі Чавушоглу на пресконференції в Таллінні значною мірою збігалися з тим, що він говорив останніми днями.

Зокрема, на двох попередніх пресконференціях цього тижня він сказав, що Туреччина може окремо оцінити заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, якщо НАТО та відповідні країни ухвалять рішення з цього приводу.

Фінляндія наполягає, що залишає незмінним своє рішення рухатися до членства у НАТО разом зі Швецією, попри труднощі у перемовинах між Стокгольмом і Анкарою.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: