Чому західні нафтогазові компанії мусять допомогти Україні

Аналітика коротко
П'ятниця, 10 лютого 2023, 16:35

Цього тижня п’ять найбільших нафтогазових компаній світу (ExxonMobil, Shell, Chevron, TotalEnergies та BP) оголосили про рекордні суми прибутків за підсумками 2022 року, сумарно обсягом $199,4 млрд.

Повномасштабне вторгнення Росії стало ключовим чинником у формуванні умов для безпрецедентних прибутків.

На сьогодні всі вони публічно оголосили про вихід із Росії, останньою – Total Energies, лише після оприлюднення розслідувань про сприяння російським воєнним злочинам та потужного натиску громадськості.

Зростаюча спільнота політиків та експертів закликає ввести податки на непередбачувані доходи нафтогазових компаній, так званий windfall tax, для фінансування відновлення економіки України після війни.

Докладніше про це – у колонці засновниці Razom We Stand Світлани Романко Податок для тих, хто заробляє на війні: чи обмежить ЄС доходи енергетичних гігантів.

Windfall tax – це одноразовий податок, що накладається на компанії, які отримали надмірно високі прибутки в умовах надзвичайних обставин.

"Уряди використовують їх для збільшення податкових надходжень у певному році, ретроспективно підвищуючи податки на підприємства чи галузі, які отримали непередбачуваний прибуток", – пояснює авторка колонки. 

За її словами, після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року та розуміння того, що викопні ресурси – ключове джерело фінансування військової машини Кремля, питання щодо впровадження windfall tax гостро постало у Великій Британії, США, Німеччині та ЄС. 

Як зазначає Світлана Романко, у травні 2022 року Велика Британія ввела додатковий податок на прибуток усіх компаній, які видобувають нафту і газ у британських районах Північного моря, незалежно від того, чи базуються ці компанії в Британії, чи за кордоном.

Також експертка нагадує, що адміністрація президента США Джо Байдена готова запровадити податок на надприбуток, але наразі не вистачає голосів, щоб це зробити. Це може змінитися у 2024 році.

У Німеччині, за її словами, податок активно обговорювали на національному рівні, але його не було прийнято через суперечку в правлячій коаліції.

У вересні Європейський Союз запровадив надзвичайні податки для енергетичних компаній: перший у розмірі щонайменше 33% від прибутку компаній, що видобувають викопне паливо, і ще один – з доходів енергетичних компаній, отриманих від зростання цін на електроенергію.

Європейська комісія запропонувала ввести податки на енергетичні надприбутки, щоб допомогти компенсувати різке зростання рахунків за електроенергію та газ у Європі в умовах воєнного та енергетичного терору Росії. Рішенням Ради ЄС усі 27 країн-членів підтримали це рішення.

"За попередніми оцінками, воно принесе ЄС загалом додаткові 25 мільярдів євро. Частина цих коштів може і має бути використана на підтримку України", – вважає авторка колонки.

Нафтогазовий гігант Exxon 28 грудня подав позов проти Європейської комісії, намагаючись заблокувати знаковий податок ЄС на несподівані надприбутки для нафтових і газових компаній.

В Європейському загальному суді Exxon за негласної підтримки інших нафтогазових компаній оскаржує юридичні повноваження ЄС запроваджувати новий податок – повноваження, як вона стверджує, історично зарезервовані за суверенними країнами.

"Тепер суд розглядає цей позов. Його рішення може мати величезні наслідки.

Без коштів від оподаткування надприбутків нафтогазових компаній ЄС не зможе надавати допомогу Україні в необхідних обсягах на безпекові, гуманітарні та інфраструктурні потреби", – резюмує експертка.

Докладніше – у колонці Світлани Романко Податок для тих, хто заробляє на війні: чи обмежить ЄС доходи енергетичних гігантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: