Деталі заколоту в Молдові, Угорщина ламає блокаду Білорусі, Данія віддає усі гаубиці: новини дня

Дайджест
Понеділок, 13 лютого 2023, 21:00

Серед головних тем дня – підтримка України; підготовка санкцій проти РФ, які розчарували Польщу; загроза гібридного нападу РФ у Молдові; скандальна заява "друга Путіна" Берлусконі і скандальний візит угорського міністра до Білорусі; наслідки землетрусу. 

Генсек НАТО заявив, що Росія розпочала наступальні дії і закликав не зволікати із постачанням обіцяної Україні зброї. До України нарешті прибули гаубиці Caesar, які Данія замовляла для себе у французького виробника. 

У Німеччині та Польщі вже навчають українських військових на танках Leopard, а от Австрія від цього відмовилася. Раніше Австрія, нагадаємо, домовилася з Угорщиною не постачати зброю в Україну.

Всі важливі і цікаві новини дня 13 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ і допомога Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Росії Владімір Путін замість готовності до миру в Україні розпочинає нові наступальні дії.

За його словами, про нові наступальні дії видно з кількості додаткових сил, які російська сторона направляє на сході України.

"Для мене це лише наголошує на важливості вчасності у постачанні Україні зброї, обладнання, запчастин. Чим швидше ми це зробимо, тим більше життів ми врятуємо й прокладемо шлях до мирного вирішення конфлікту", – вважає генсек НАТО.

Завтра у Брюсселі почнеться дводенна зустріч міністрів оборони держав-членів Північноатлантичного альянсу, а також зустріч Контактної групи з питань допомоги України у форматі "Рамштайн".

Головними питанням зустрічі, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, будуть: захист українського неба, у тому числі через залучення авіаційної платформи; розбудова "танкової коаліції"; формування запасу міцності по боєприпасах; тренінгові програми для наших воїнів; стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація "Військового Шенгену".

Тим часом, у Німеччині та Польщі почалися навчання українських військових на танках Leopard. Сьогодні президент і міністр оборони Польщі завітали до українських танкістів.

Ну а Австрія, яка домовилася з Угорщиною не постачати зброю в Україну, повідомила, що не хоче тренувати українських військових на танках Leopard 2.

Гаубиці Caesar від Данії нарешті в Україні. Данія вирішила віддати Україні усі 19 "Цезарів", які замовила для себе у французького виробника.

Щодо санкцій

Тим часом, видання Politico дізналися, що увійде до десятого пакета санкцій проти РФ.

Пакет, зокрема, передбачає фінансові санкції

Також передбачена заборона російським громадянам входити до складу рад директорів компаній критичної інфраструктури в ЄС, таких як електромережі або газопостачальні компанії.

Йдеться також про нові санкційні списки з близько 130 організацій та осіб, запропоновані Польщею, країнами Балтії, Німеччиною, Францією та іншими країнами. Серед них – російські військові лідери, посадовці, журналісти, які працюють на російські державні ЗМІ та пропагандистські канали, а також компанії та особи в інших країнах, пов'язані з військовими діями Росії або групою найманців "Вагнера".

Також будуть додаткові торговельні заборони на імпорт до ЄС російського каучуку та асфальту або бітуму (нафтопродуктів), а також на експорт до Росії товарів з ЄС, включаючи вантажівки, інші важкі транспортні засоби, будівельні машини, насоси та інші машини, що використовуються в будівельному секторі. 

Пакет також включає додаткові заборони на експорт електронних компонентів, які Росія може використовувати для виробництва зброї.

Разом з тим, Польща розчарована попередньою пропозицією десятого пакета санкцій ЄС проти Росії.

"Це нижче наших очікувань", – заявив посол Польщі в Європейському Союзі Анджей Садош.

Щодо нового пакета санкцій проти Білорусі в Євросоюзі поки не досягли прогресу.

Угорщина ламає блокаду Білорусі

Сьогодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до Мінська з візитом. Нагадаємо, Білорусь допомагає Росії у вторгненні в Україну, тому перебуває у частковій ізоляції, у порівнянні з РФ. 

"Очевидно, що багато хто буде атакувати візит, але наша позиція чітка: канали комунікації повинні бути відкритими. Якби ми цього не зробили, я не зміг би сьогодні донести до вас заклик до миру" – заявив Сійярто.

Деталі заколоту в Молдові

Президентка Молдови Мая Санду підтвердила, що українська сторона передала їй плани Кремля щодо дестабілізації ситуації у Молдові, та що готувалися силові дії із залученням диверсантів з-поза меж країни – з Росії, Білорусі та Балкан. 

"Це короткостроковий план, який передбачає диверсії із залученням осіб з військовою підготовкою, переодягнених у цивільне. Вони планують насильницькі дії, у тому числі напади на деякі держустанови і захоплення заручників", – заявила Мая Санду. 

За її словами, передані Києвом матеріали містять детальну документацію логістики для організації цих диверсійних дій.  

"План передбачає використання людей з-поза меж країни для насильницьких дій у Молдові. Наприклад, матеріали містять інструкції для в’їзду у Молдову громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії", – додала президентка. 

Також Санду розповіла, що під виглядом мирних протестів готують спробу захоплення влади у Кишиневі.

Між тим потенційний російський напад призвів до цілком реальних політичних наслідків.

На його тлі Мая Санду провела ротацію уряду, якої давно прагнула, та призначила прем’єром свого соратника-силовика. Санду офіційно оголосила, що безпековий вимір буде одним із головних для нового уряду Молдови.

Докладніше про ситуацію в країні – у цікавій статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ.

Скандальна заява Берлусконі

Експрем'єр Італії та "добрий друг" Путіна Берлусконі звинуватив Зеленського у війні.

Голосуючи на регіональних виборах у Ломбардії у неділю Сільвіо Берлусконі, коментуючи зустріч Мелоні та Зеленського на полях саміту ЄС у Брюсселі, сказав:

"Якби я був прем'єр-міністром, я б ніколи не пішов на переговори із Зеленським, тому що ми є свідками руйнування його країни і масового вбивства його солдатів і цивільних осіб. Йому достатньо було припинити напад на дві автономні республіки Донбасу, і цього б не сталося, тому я оцінюю поведінку цього пана дуже і дуже негативно".

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у відповідь на коментар Берлусконі підтвердила "тверду" підтримку України з боку її уряду.

В міністерстві закордонних справ відреагували на заяви експрем’єра Італії.

"Безглузді звинувачення Берлусконі на адресу українського президента – спроба поцілувати по лікті в крові руки Путіна. Намагання продемонструвати свою лояльність російському диктатору", – написав у Facebook речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Ніколенко пригадав, що коли 2010 року працював в українському посольстві в Лівії, тодішній прем‘єр-міністр Сильвіо Берлусконі прилетів на зустріч із Муаммаром Каддафі. Під час офіційної церемонії в присутності телекамер Берлусконі цілував руки лівійському диктатору, аби продемонструвати свою лояльність.

"Водночас італійський політик має усвідомлювати, що, поширюючи російську пропаганду, він заохочує Росію до продовження її злочинів проти України, а відтак несе політичну та моральну відповідальність", – додав він.

Землетруси у Туреччині і Сирії

У Туреччині рятувальники ще знаходять людей, які вижили після тижня під завалами. Серед них і 12-річний хлопчик.

У Туреччині після землетрусів, які відбулися 6 лютого, знесуть місто Нурдагі і планують відбудувати заново.

Євросоюз обіцяє додаткову допомогу для Сирії й Туреччини у зв’язку із землетрусом.

На цей час у Туреччині підтвердили загибель понад 31 тисячі людей. Разом із загиблими у Сирії, лише підтверджених смертей внаслідок землетрусу вже понад 35 тисяч. В ООН допускають, що під завалами може бути ще стільки ж людей

Серед інших новин дня 

Google боротиметься з фейковими новинами про українських біженців у Німеччині.

Німеччина закликала погодити вступ Фінляндії і Швеції в НАТО без зволікань.

США закликали своїх громадян негайно залишити Росію

У Мадриді пройшли масштабні протести проти реформи охорони здоров’я.

Над Північною Америкою збили вже третій невизначений об’єкт, не рахуючи "шпигунської кулі" Китаю. Пекін, своєю чергою, заявляє, що у небо Китаю за рік залітали більше десятка повітряних куль США.

Єврокомісія дала позитивний прогноз для економіки ЄС у 2023 році.

Італія позбавиться залежності від російського газу до кінця року – міністр.

У Католицькій церкві Португалії виявлено понад 4800 жертв сексуального насильства – звіт.

У Батумі біля берега вибухнула морська міна – Rustavi 2.

Франція закликала своїх громадян негайно залишити Білорусь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: