Ми провайдери безпеки, ми готові стати членом НАТО – міністр оборони Фінляндії

ексклюзив
Середа, 15 лютого 2023, 16:58

Фінляндія відповідає критеріям, погодженим на зустрічі міністрів оборони держав НАТО, і виконує зобов’язання щодо оборонних витрат, тому готова стати членом Альянсу.

Про це в ексклюзивному коментарі "Європейській правді" в кулуарах саміту НАТО сказав міністр оборони Фінляндії Мікко Савола.

"Ми будемо витрачати 2% ВВП на оборону в наступні роки. Наші сили оборони в гарному стані. У нас є обов’язковий призов, підготовлений резерв. Ми – провайдери безпеки, тому ми готові стати членом НАТО", – зазначив він.

Водночас міністр відмовився відповідати на питання, чи відчуває Фінляндія посилену загрозу з боку Росії після рішення долучитись до Альянсу.

"Ми ще не члени НАТО й повинні підтримувати обороноздатність на високому рівні. Саме тому ми дуже обмежено коментуємо (такі питання) публічно", – пояснив Савола.

Раніше у Швеції та Фінляндії допустили сценарій окремого вступу в НАТО, але сподіваються на одночасність.

ЗМІ повідомили, що Фінляндія та Швеція скоординували свої кроки на випадок, якщо Фінляндія виявиться процедурно готовою до вступу в НАТО раніше за свою союзницю.

У публічних заявах ключові посадовці Фінляндії продовжують запевняти, що хотіли б вступити до Альянсу "якнайшвидше та одночасно зі Швецією".

Туреччина, яка блокувала приєднання двох країн до НАТО, натякає, що вже не має претензій до Фінляндії та готова ратифікувати її заявку окремо. 

Детальніше на цю тему - у відеоблозі ЄвроПравди "Розширення НАТО підірве сили РФ у Балтії. Але Туреччина проти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: