КС Німеччини визнав невідповідною закону програму аналізу даних, яку використовує поліція

Четвер, 16 лютого 2023, 11:48

Конституційний суд Німеччини дійшов висновку, що законодавство про застосування поліцією Гессена і Гамбурга нового програмного забезпечення для аналізу даних у чинному вигляді суперечить основному закону.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Zeit.

Рішення стосується використання програми саме у частині, що стосується аналізу даних з метою виявлення потенційних злочинів. Президент суду Стефар Гарбарт зазначив, що при цьому можливо змінити закон так, щоби усунути цю проблему. 

Нову аналітичну програму розгорнули для того, щоб правоохоронці могли швидше й ефективніше виявляти злочинців. Вона уможливлює паралельний аналіз багатьох баз даних і має допомагати слідчим помітити взаємозв’язки та співпадіння, які без машинного аналізу даних могли б не виявити. 

У Гессені поліція працює з програмою ще з 2017 року. Програма Hessendata задумана передусім як інструмент для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю і дитячою порнографією. Із системою працюють понад 2000 правоохоронців, кожен має обмежений доступ у своїй сфері відповідальності.  

Позов подала громадська організація "Німецька спілка за громадянські права" з аргументацією, що програмне забезпечення дозволяє правоохоронцям отримати величезні обсяги даних про людину і сформувати її профіль ще до того, як її запідозрили у причетності до якихось протизаконних дій. 

Суд зобов’язав законодавчий орган Гессена до вересня усунути виявлені суперечності основному закону, а до того часу поліція повинна буде застосовувати програму в обмеженому режимі. 

У  Гамбурзі її ще не починали застосовувати.

Рішення КС опосередковано є сигналом і для інших федеральних земель – ідентичну програму використовує таокж Північний Рейн-Вестфалія, а Баварія саме збиралася розгортати її.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: