Президентка Словаччини хоче пришвидшити дострокові вибори через хаос у парламенті

Четвер, 16 лютого 2023, 19:54

Президентка Словаччини Зузана Чапутова попросила парламент переглянути своє рішення про проведення дострокових виборів 30 вересня і затвердити більш ранню дату виборів. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aktuality.

Чапутова пояснила: це необхідно, оскільки нинішня ситуація, позначена хаосом, загрожує конституційним принципам і державним фінансам Словаччини.

Парламент Словаччини визнав російський режим терористичним, а РФ – спонсором тероризму

"Події в парламенті нагадують радше хаос, ніж відповідальне управління", - констатувала глава Словаччини. 

Чапутова вважає, що Словаччина повинна перенести дострокові вибори на кінець червня, якщо законодавці не перестануть висувати законопроєкти, які можуть завдати економічної шкоди країні.

Дострокові парламентські вибори у Словаччині мають відбутися 30 вересня. Таку дату в останній день січня призначили словацькі парламентарі.

Опозиція вимагала більш раннього призначення виборів, у травні-червні, і Чапутова також спочатку виступала за те, щоб вибори відбулися до кінця першого півріччя. 

Експрем’єр Словаччини пропонує платити громадянам по 500 євро, щоб збільшити явку на виборах

Проте вона була готова прийняти й вересневий термін, якщо він буде єдиним, щодо якого буде знайдено необхідний консенсус і будуть голоси в парламенті.

Проте навіть після січневого рішення голоси про проведення виборів раніше, ніж наприкінці вересня, не вщухають, і у середу, 15 лютого, колишні президенти Словаччини назвали це необхідним.

Як повідомлялося, експрем’єр Словаччини, лідер партії OĽaNO Ігор Матович, запропонував кожному громадянину, який проголосує на дострокових виборах у вересні, виплатити по 500 євро.

Позачергові вибори у Словаччині призначені в умовах політичної кризи через розвал правлячої коаліції через конфлікт між двома партіями – OLANO і SaS, в результаті чого остання приєдналась до оголошеного опозицією вотуму недовіри.

Уряд на чолі з Едуардом Гегером мав час до середини січня для формування нової більшості, та всі його спроби провалились

"ЄвроПравда" детально розповідала про словацьку політичну ситуацію у статті: Словаччина готується до виборів: чи вдасться зупинити реванш проросійських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: