Швеція очікує нарощування військового потенціалу РФ у відповідь на її намір вступити в НАТО

Понеділок, 20 лютого 2023, 17:12

Шведська служба військової розвідки і безпеки (MUST) очікує, що Росія посилить свій військовий потенціал у безпосередній близькості до Швеції, коли це стане можливим, у відповідь на те, що Швеція і Фінляндія подали заявки на членство в НАТО.

Про це заявила на пресконференції Лена Халлін, голова MUST, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Водночас, за словами Халлін, можна припустити, що Росія хоче уникнути переростання нинішньої напруженості у збройний конфлікт з НАТО.

"Але існує значна невизначеність, в основному пов'язана з готовністю російського керівництва йти на високий ризик", - сказала вона.

Халлін відзначила, що Росія становить явну військову загрозу в безпосередній близькості до Швеції, але її сили значною мірою задіяні у війні в Україні.

"Європейський порядок безпеки, яким ми його знаємо, перестав існувати... і з цим ризики для безпеки Швеції також зросли", - сказала вона.

Як відомо, минулого тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вперше публічно допустив, що Швеція й Фінляндія, які спільно подали заявку про вступ до Альянсу у травні 2022 року, можуть стати членами об'єднання окремо через опір Туреччини.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що "розділений" вступ негативно позначиться на безпеці регіону і всього Альянсу.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте в статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: