Історичний візит Байдена, ще одна перемога України в ЄСПЛ, РФ видавлюють з Вірменії: новини дня

Дайджест
Понеділок, 20 лютого 2023, 21:10

Головна подія дня – історичний візит Байдена до Києва. Розповідаємо про деталі його поїздки.

Чудовою процесуальною перемогою України в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) стало об’єднання справи "Україна та Нідерланди проти Росії" та "Україна проти Росії" щодо повномасштабного вторгнення РФ в одне велике провадження. 

Дещо активізується, здається, Китай. У неділю китайський топ-дипломат побував в Угорщині й похвалив її за "дружню до КНР політику", а сьогодні глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ван Ї прибув з візитом до Москви. 

Все це відбувається напередодні звернення президента РФ Владіміра Путіна із посланням Федеральним зборам та виступу президента Китаю Сі Цзіньпіна з "мирною промовою". Під час цієї промови, ймовірно, і буде представлений "мирний план" Китаю. 

"Мирний план", як вважають західні країни, може здобути підтримку країн "Глобального Півдня" й тим самим зменшити кількість голосів за аналогічні проукраїнські ініціативи в ООН.

Всі важливі і цікаві новини 20 лютого читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Історичний візит Байдена

Головна подія дня – історичний несподіваний візит президента США Джо Байдена до Києва. 

У понеділок зранку у Києві діяли посилені заходи безпеки, були перекриті вулиці від посольства США, а також Берестейський проспект (Перемоги), Повітрофлотський проспект, бульвар Лесі Українки. На тлі таких заходів безпеки з'явились припущення, що до Києва можливо прибули надважливі гості

Навіть глава МЗС України Дмитро Кулеба скасував візит до Брюсселя.

Згодом стало відомо, що до столиці України прибув президент Сполучених Штатів – з'явилося відео з ним та Зеленським на Михайлівській площі.

Рішення про безпрецедентний візит до Києва Байден ухвалив у п'ятницю.

П'ятнична зустріч в Овальному кабінеті з провідними членами своєї команди з національної безпеки стала кульмінацією багатомісячної роботи невеликої групи помічників Байдена над плануванням його візиту до річниці початку повномасштабної війни Росії в Україну.

Обговорення між Білим домом і найвищим керівництвом українського уряду допомогли вивести поїздку на фінішну пряму.

"Він був задоволений тим, що ризик був керованим", – зазначив радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

За словами представників Білого дому, відмінність між цією поїздкою та попередніми президентськими візитами до Афганістану та Іраку полягала у тому, що  у цих країнах була величезна військова присутність США, а в Україні її немає, і є мінімальна дипломатична присутність.

Журнал Rolling Stone повідомляє, що президенту Сполучених Штатів пропонували зустріч із Зеленським на кордоні з Польщею чи у Львові, він наполіг на візиті в Київ.

Американські посадовці перед візитом Джо Байдена до Києва навіть сконтактували з росіянами, щоб гарантувати відсутність будь-яких моментів, які могли б призвести до прямого конфлікту між двома ядерними державами.

Президент США Джо Байден здійснив таємний візит до Києва в понеділок, прибувши потягом від кордону з Польщею.

Рано вранці глава Української держави зустрів високого гостя на ґанку Маріїнського палацу в центрі столиці.

Після представлення членів української та американської делегацій президенти України та США поспілкувалися у форматі віч-на-віч.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван розповів про деталі розмови Джо Байдена з українським президентом Володимиром Зеленським у Києві.

"Вони говорили про найближчі місяці з точки зору поля бою, про те, що потрібно Україні, про можливості для досягнення успіху на полі бою. Вони говорили про потреби України в енергетиці, інфраструктурі, економічній підтримці, гуманітарні потреби, а також про політичний бік справи, зокрема про майбутню сесію Генеральної Асамблеї ООН щодо України, а також про українську формулу миру та зусилля України, спрямовані на те, щоб заручитися міжнародною підтримкою справедливого, стійкого і тривалого миру, побудованого на принципах Статуту ООН, головними з яких є суверенітет і територіальна цілісність", – заявив Салліван.

Президент США Джо Байден під час візиту до Києва анонсував новий пакет військової допомоги від США та додаткові санкції проти Росії за агресію.

Згодом міністерство оборони США в понеділок оголосило про виділення чергового пакета військової допомоги Україні загальним обсягом 460 мільйонів доларів.

Згідно з переліком, до пакета увійшли додаткові боєприпаси для реактивної системи залпового вогню HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 міліметрів і мінометні снаряди калібру 120 міліметрів.

Також у пакеті – чотири радіолокаційні системи, додаткові ПТРК Javelin і підривні снаряди (кількість не уточнюється), близько 2000 протитанкових ракет, чотири бойові машини піхоти Bradley, дві тактичні машини, протипіхотні міни Claymore, прилади нічного бачення, засоби зв’язку, медичні засоби та запчастини для техніки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що сьогоднішні переговори з його американським колегою були "плідними" і "дуже важливими".

"Сьогоднішні переговори були дуже плідними, дуже важливими і дуже вирішальними", – сказав Зеленський, додавши, що їхні результати, безумовно, матимуть вплив на полі бою.

Президент США Джо Байден заявив, що через рік після вторгнення в Україну "загарбницька війна Путіна прямує до поразки".

"Путін думав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе пережити нас. Я не думаю, що він так думає зараз", – сказав Байден.

У книзі гостей Маріїнського палацу президент США написав, що для нього велика честь знову прибути до Києва, щоб висловити солідарність і дружбу з волелюбним народом України.

"Пане президенте, прийміть мою глибоку повагу за вашу мужність і лідерство. Слава Україні! Джо Байден", – йдеться у посланні американського президента. 

Також Байден отримав табличку на Алеї сміливості.

Після близько шести годин у Києві, по обіді, президент США вирушив зі столиці України.

За цей час один раз оголошували повітряну тривогу у зв’язку зі зльотом у Білорусі російського МіГ-31.

Джо Байден має прибуде до Польщі в понеділок. 

Тим часом у Варшаві на Байдена чекає ще одна вимога. На рекламному екрані біля кільцевої розв'язки Романа Дмовського у центрі польської столиці з'являється повідомлення англійською мовою: "Байдене, дай Україні F-16".

Про те, що означає візит Байдена до Києва і про що домовилися дивіться у свіжому відеоблозі редакторів "Європейської правди".

Перемога України в ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) об’єднав справи "Україна та Нідерланди проти Росії" та "Україна проти Росії (Х)" щодо повномасштабного вторгнення РФ в одне велике провадження. 

"ЄСПЛ об’єднав справи "Україна та Нідерланди проти Росії", у якій суд вже визнав окупацію РФ східної України з 2014 року, та "Україна проти Росії (Х)" щодо повномасштабного вторгнення в одне велике провадження. Тепер так звана "велика справа по Донбасу" стала ще більшою", – повідомила уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

За її словами, об’єднання справ однозначно має одразу декілька переваг. Серед них – пришвидшення розгляду справи щодо повномасштабного вторгнення "Україна проти Росії (Х)".

"Рішення ЄСПЛ також є серйозним підґрунтям для посилення позиції України у притягненні Росії до відповідальності у контексті доведення "логічного ланцюжка" навмисності та цілеспрямованості дій агресора. Вважаю це чудовою процесуальною перемогою України в ЄСПЛ", – зазначила уповноважена.

"Мирний план" і "червоні лінії" 

Минулого тижня стало відомо, що президент Китаю Сі Цзіньпін має намір виступити з "мирною промовою" в річницю початку війни в Україні, де, ймовірно, і буде представлений "мирний план".

"Мирний план", як вважають західні країни, може здобути підтримку країн "Глобального Півдня" й тим самим зменшити кількість голосів за аналогічні проукраїнські ініціативи в ООН.

Наразі подробиць "мирного плану" китайська сторона не оприлюднила, але топ-дипломат Китаю Ван Ї заявив, що там міститимуться заклики до територіальної цілісності, недоторканності ядерних об’єктів і протидії використанню хімічної зброї.

Європейські чиновники, знайомі з "мирним планом", на умовах анонімності розповіли Bloomberg, що очікують від ініціативи Китаю також закликів до припинення вогню і припинення постачання зброї в Україну.

За їхніми словами, США та їхні союзники вважають, що російський президент Владімір Путін може виголосити подібні заяви під час свого послання Федеральним зборам у вівторок 21 лютого. 

Найвисокопоставленіший дипломат Китаю – глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ван Ї – сьогодні прибув із візитом до Москви в межах свого європейського турне, що завершується 22 лютого.

"Ван Ї проведе поглиблений обмін думками з російською стороною щодо розвитку відносин КНР і РФ на новому етапі, а також щодо гострих міжнародних і регіональних питань, які становлять взаємний інтерес", – заявив напередодні візиту представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у неділю підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що Китай обговорює можливість надання Росії летальної військової допомоги, яка може бути спрямована для підтримки агресії в Україні.

Посол Сполучених Штатів в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Китай перетне "червону лінію", якщо вирішить надати летальну військову допомогу Росії для війни проти України. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель також заявив, що для Європейського Союзу буде "червоною лінією", якщо Китай надішле зброю Росії для її війни в Україні.

У Міністерстві закордонних справ Китаю в понеділок заявили, що США "не мають права читати лекції" щодо постачання зброї, на тлі занепокоєння тим, що КНР може передати зброю Росії.

"Саме американська сторона, а не китайська, постачає постійний потік зброї на поле бою. Американська сторона не має права читати нотації Китаю, і ми ніколи не погодимося з тим, щоб США диктували або навіть чинили тиск на китайсько-російські відносини.

Хто закликає до діалогу і миру, а хто роздає ножі і заохочує конфронтацію?".

Слід додати, що керівник канцелярії Центрального комітету Комуністичної партії Китаю в закордонних справах Ван Ї в неділю відвідав Будапешт і провів переговори з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном та очільником угорської дипломатії Петером Сійярто.

Зазначається, що Орбан прийняв високопоставленого китайського дипломата на "приватній вечері" в неділю, подробиць їхніх переговорів не повідомляється.

Під час зустрічі із Сійярто колишній міністр внутрішніх справ Китаю обговорив співпрацю з країнами Центральної Європи, а також угорсько-китайське стратегічне партнерство.

Держсекретар США в Туреччині

Держсекретар США Ентоні Блінкен вперше за час свого перебування на посаді приїхав до Туреччини та зустрівся з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

На зустрічі з президентом Туреччини Блінкен обговорив, серед іншого, підтримку України у війні проти Росії.

"Блінкен підтвердив зобов’язання Сполучених Штатів надавати необхідну допомогу нашому союзнику по НАТО Туреччині та висловив співчуття всім, хто постраждав від землетрусів. Обидва лідери також обговорили підтримку України в її захисті від російської агресії та наголосили на необхідності більш тісної співпраці у двосторонніх питаннях, включаючи оборону, енергетику, торгівлю та колективну безпеку", – йдеться у заяві Держдепу.

Зустріч відбулася в залі для почесних гостей столичного аеропорту "Есенбога" в закритому для преси режимі.

Під час візиту до Туреччини держсекретар США закликав до якнайшвидшого вступу Фінляндії та Швеції у НАТО, у той час як глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу анонсував відновлення перемовин з двома країнами.

Надвечір стало відомо, що в Туреччині стались нові землетруси у зоні попереднього лиха, магнітуда найсильнішого 6,4.

Нагадаємо, потужні землетруси у Туреччині сталися 6 лютого. 118 тисяч будівель зруйновані або дуже пошкоджені після тих землетрусів. 

Підтримка України

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу закликав швидше затвердити пропозицію Таллінна щодо спільних закупівель боєприпасів для України.

"В України закінчуються боєприпаси. Естонська пропозиція полягає в тому, що ми повинні почати спільні європейські закупівлі для систематичного постачання 155-мм боєприпасів Україні. Метою має бути, як просила Україна, 1 мільйон снарядів. Це коштуватиме приблизно 4 млрд євро", – сказав Рейнсалу.

У Чехії за чотири години зібрали два мільйони крон на реактивну систему залпового вогню RM-70 для України.

Євросоюз виділяє понад 17 млн євро на проєкт цифрової трансформації для України.

США надають Україні додаткові $10 млн на ремонт енергетичного обладнання.

Тим часом, західні країни продовжують навчати українських військових.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відвідав армійський центр у Мунстері, де українських військових готують воювати на танках Leopard 2A6 німецького виробництва та БМП Marder. 

А посол України в Німеччині навіть показав, як український екіпаж стріляє з Leopard 2.

Крім  того, король Чарльз III ознайомився з режимом підготовки українських військовослужбовців, які тимчасово дислокуються у Великій Британії.

Молдова

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску в понеділок закликав Європейський Союз накласти санкції на олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну, на тлі звинувачень у тому, що Москва готує змову з метою повалення уряду.

До того ж, Румунія попросить ЄС про санкції проти РФ за спроби дестабілізувати Молдову.

Разом з тим, у Кремлі заявили, що молдовській владі слід проявляти обережність у питанні про присутність російських військ у Придністров’ї після заяви нового прем’єр-міністра Доріна Речана.

Речан 18 лютого, через два дні після затвердження його на посаді глави уряду, заявив, що Придністров'я потрібно демілітаризувати шляхом виведення російських військ.

Серед інших новин дня 

Посли західних держав вшанували пам’ять героїв Небесної сотні у дев’яту річницю масових розстрілів учасників Революції гідності на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.  

ЄС офіційно запустив цивільну місію у Вірменії – РФ скаржиться, що її "видавлюють".

Делегація парламенту Грузії відмовилась від візиту в Київ у річницю вторгнення РФ.

Ейфелеву вежу підсвітять кольорами прапора України до річниці вторгнення РФ.

Румунія вимагає від України доступу для перевірки гідротехнічних робіт на Дунаї – викликала посла.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка прийде кінець, якщо він погодиться на відкритий вступ Білорусі у війну проти України. 

Білорусь висилає трьох польських дипломатів.

Зеленський про скандальні заяви Берлусконі: можемо надіслати йому горілки.

КНДР вдруге за останні дні запустила дві балістичні ракети.

Глава МЗС Італії: у нас ніхто не дивиться російські телеканали, 99% людей — за Україну.

Війна в Україні вже обійшлась Німеччині в 100 мільярдів доларів – аналітики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: