У Польщі висунули звинувачення у шпигунстві росіянину, затриманому навесні 2022 року

Четвер, 23 лютого 2023, 12:19

У Польщі офіційно висунули звинувачення громадянину Росії, якого минулої весни затримали за підозрою у шпигунстві на користь РФ.

Про це повідомляє PAP, цитуючи речницю прокуратури Гданська, пише "Європейська правда". 

Підозрюваний росіянин багато років легально проживав у Польщі і мав там бізнес. Чоловік захоплювався історичною реконструкцією і через ці кола налагодив контакти з деякими польськими військовими та почав використовувати це для роботи на російську розвідку. Розвідувальна діяльність здебільшого стосувалася підрозділів, що розміщуються на північному сході Польщі. Росіянина затримали ще у квітні 2022 року, відтоді він перебував під вартою. 

"На основі матеріалів, зібраних військовою контррозвідкою та матеріалів слідства, встановлено, що він брав участь у роботі російської військової розвідки шляхом добування та збору інформації про польські збройні сили", - зазначила речниця.

Зокрема, йшлося про організаційну структуру, штатний розпис, укомплектування, правила комунікацій та інші деталі. 

Вважається, що він передавав таку інформацію протягом 2015-2022 років. 

На додачу слідчі виявили деякі корупційні правопорушення, пов’язані з розмитненням товарів у рамках підприємницької діяльності росіянина; щодо цього ведеться розслідування також проти кількох громадян Польщі. 

За статтями звинувачення чоловіку загрожує до 10 років позбавлення волі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: