Що заявляв світ у річницю війни, перші німецькі танки, претензії РФ на Придністров’я: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 24 лютого 2023, 21:11

У річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну блоки та країни світу вшановували жертв неспровокованої війни, оголошували санкції проти Росії та чергові пакети військової підтримки. 

Сьогодні Київ відвідав прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. Він заявив, що 60 танків PT-91 днями прибудуть до України та разом з українським колегою Денисом Шмигалем зустрів в Україні перші чотири танки Leopard 2, надані партнерами. 

У Києві Моравецький запропонував прийняти на лікування і реабілітацію 2500 українських військових і висловив невдоволення десятим пакетом санкцій, який Євросоюз готує проти Росії. До речі, його сьогодні так і не ухвалили.

Також прем'єр Польщі висловив переконання, що Україна за підтримки союзників переможе Росію і в недалекому майбутньому стане частиною ЄС і НАТО.

Всі важливі і цікаві новини 23 лютого читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

У єдності з Україною

У річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну блоки та країни світу вшановували жертв неспровокованої війни і висловлювали підтримку України.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у річницю російського вторгнення заявила, що ЄС і Україну чекає майбутнє єдності.

"Ви боретеся за свободу, за демократію і за своє місце в Європейському Союзі. Ми будемо з вами стільки, скільки буде потрібно", – сказала вона.

Президент Європейської ради Шарль Мішель також заявив, що ЄС буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно – усвідомлюючи, що це війна і за свободу Європи. 

"Україна візьме гору. Ви візьмете гору, і будете жити у мирі й свободі. Вільна і незалежна Україна – це означає вільна і незалежна Європа. Слава Україні!", – заявив Шарль Мішель.

Президентка Європарламенту Роберта Метсола написала колонку до річниці вторгнення у якій, серед іншого, закликала створити спецтрибунал щодо злочинів РФ.

Країни НАТО у річницю російського вторгнення підтвердили свою солідарність з урядом і народом України та запевнили у продовженні політичної і практичної підтримки.

У заяві наголошується, що Росія несе повну відповідальність за цю війну, яка є кричущим порушенням міжнародного права та Статуту ООН.

"Ми залишаємося рішуче налаштованими продовжувати скоординований міжнародний тиск на Росію. Ми також засуджуємо всіх тих, включно з Білоруссю, хто активно сприяє російській війні. Не може бути безкарності за російські військові злочини та інші звірства", – йдеться у заяві.

МЗС Фінляндії до річниці великої війни підняло українські прапори поруч з національним, у столиці Латвії провели мітинг солідарності з Україною. Окрім мітингу у Ризі розмістили підбитий російський танк під посольством РФ.

До посольства Росії в Белграді принесли "торт смерті".

"Сьогодні в окупованій Сербії ми принесли послу Росії "торт смерті" і прохання про видачу Владіміра Путіна за злочин геноциду в Україні. Ми знаємо, що смерть – це те, що вони люблять, а люди – це те, що вони їдять, і цей торт – символ їхньої політики", – розповів про акцію проукраїнський активіст Чедомир Стойкович у Twitter, іронічно додавши, що сербська поліція "боролася" з тортом.

Навіть лідер правлячої партії Грузії, політика якої зараз з проросійським ухилом,  побажав Україні перемоги та згадав країну-агресора.

Та тимчасовий повірений у справах України в Грузії, в.о. посла Андрій Касьянов виступив із різкою критикою влади Грузії та членів партії "Грузинська мрія".

Він, зокрема, прокоментував слова голови правлячої партії Іраклія Кобахідзе про те, що Росія наразі має перевагу в Україні.

Військова підтримка та санкції

У річницю вторгнення країни світу висловили солідарність українцям не тільки заявами й акціями – оголошували санкції та чергові пакети військової підтримки. 

Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що Росія ніколи не переможе в Україні.

"Сьогодні я повторю те, що сказав рік тому, коли Росія вдерлася до України. Диктатор, який взявся відбудовувати імперію, ніколи не зітре любов народу до свободи. Варварство ніколи не зламає волю вільних. І Україна ніколи не стане для Росії перемогою. Ніколи", – наголосив він. 

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $2 млрд та запровадили нові персональні та економічні санкції проти Росії.

Серед іншого, санкції запровадили проти міністрів, пропагандистки Ольги Скабєєвої, ватажка терористичної організації "ЛНР" Леоніда Пасєчніка, батальйону бойовиків "Спарта" і батька його померлого засновника Владіміра Жоги, якого у травні 2022 року особисто приймав Владімір Путін.

Також Сполучені Штати запроваджують 200% мита на російський алюміній.

Нові санкції проти Росії сьогодні оголосила і Велика Британія. Вони мають закрити можливості для експорту всього, що Кремль використовує для війни

У посланні з нагоди першої річниці російського вторгнення король Британії Чарльз III відзначив "справді надзвичайну мужність" українського народу.

"На початку цього місяця я зустрічався з президентом Зеленським у Букінгемському палаці, щоб висловити мою особисту підтримку народу України. Приємно, що Сполучене Королівство разом зі своїми союзниками робить все можливе, щоб допомогти в цей найскладніший час", – заявив британський король.

Прем’єр Британії хвилиною мовчання вшанував жертв війни і висловив солідарність з українцями.

"До всіх українців, ми стоїмо разом з вами, в пам'ять про вас, в солідарності, в єдності. Слава Україні", – написав у Twitter Ріші Сунак. 

Крім того, у Лондоні частину вулиці неподалік посольства Росії перейменують на честь Києва – Kyiv Road. 

Міністерство оборони Німеччини за результатами спільного рішення міністра оборони Бориса Пісторіуса та його військових радників оголосило про надання чотирьох додаткових танків Leopard 2 A6

Згідно з рішенням, чотири танки надійдуть зі складів Бундесверу. Таким чином, Німеччина поставить Україні 18 основних бойових танків замість 14, про які повідомлялося раніше. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв підтримувати Україну, скільки буде необхідно, і закликав президента РФ Владіміра Путіна припинити війну.

За його словами, якщо подивитися на події минулого року, то стає очевидно, що російський президент зазнав поразки.

За даними Bild, президент Володимир Зеленський запрошував канцлера Німеччини відвідати Київ до річниці повномасштабного вторгнення Росії, але він відмовився.

Сьогодні німецький парламент підняв прапор України, а перед посольством Росії у Берліні виставили підбитий російський танк.

Також Австралія та Нова Зеландія оголосили про нові санкції проти РФ у річницю вторгнення.

Група семи заявила, що вживає заходів проти третіх країн, які "матеріально підтримують війну Росії в Україні", підтвердивши "свою непохитну підтримку України так довго, як це буде потрібно".

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підтвердив у п’ятницю, що його країна надішле Україні танки Leopard 2 і дві різні системи протиповітряної оборони, а Канада виділяє понад $32 млн на розмінування і протидію хімічним, біологічним загрозам в Україні.

Візит прем’єра Польщі 

У річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну Київ відвідав прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. 

Він заявив, що 60 танків PT-91 днями прибудуть до України та разом з українським колегою Денисом Шмигалем зустрів в Україні перші чотири танки Leopard 2, надані партнерами. 

У Києві Моравецький запропонував прийняти на лікування і реабілітацію 2500 українських військових і висловив невдоволення десятим пакетом санкцій, який Євросоюз готує проти Росії. До речі, його сьогодні так і не ухвалили.

Також прем'єр Польщі висловив переконання, що Україна за підтримки союзників переможе Росію і в недалекому майбутньому стане частиною ЄС і НАТО.

До речі, Польща висилає військового аташе Білорусі у відповідь на вигнання кількох співробітників консульства.

Пресконференція Зеленського

У річницю вторгнення пресконференцію провів і президент України Володимир Зеленський. Питання торкалися і міжнародних питань.

Зеленський застеріг американців від зниження підтримки України, попереджаючи, що падіння України призведе до віний Росії з державами НАТО, а відтак зі США, а також розкритикував топ-військового США за слова про неможливість перемогти РФ на полі бою.

Крім того, президент України прокоментував заяву президента Франції Еммануеля Макрона, який сказав, що підтримує поразку Росії у війні в Україні, водночас застерігаючи від прагнення "розгромити" Москву.

Також Зеленський висловив думку, що загроза вторгнення Росії в іншу державу на тлі провалів російського повномасштабного наступу в Україні є реальною, а також констатував, що не прийняв би пропозицію турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана зустрітися за одним столом переговорів з Владіміром Путіним для врегулювання війни.

"Там нема з ким говорити", – констатував президент.

А ще президент Володимир Зеленський заявив, що ще три європейські країни, окрім Польщі, висловили готовність розпочати тренування українських пілотів на винищувачах F-16.

Китай і "мирний план"

На тій же пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що у так званому "мирному плані" Китаю є пункти, з якими можна працювати, хоче з "деякими думками" він не погоджується. 

На Заході загалом відносять до "мирного плану" Китаю з насторогою та критикою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає великої довіри до Китаю.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розкритикувала "мирний план" Китаю, а президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр поставив під сумнів готовність Китаю стати посередником у конфлікті між Україною та Росією.

Тим часом, Росія підтримала "мирний план" Китаю, але не згадала про незручні для себе положення, та, за даними німецького Spiegel,  веде переговори з Китаєм про постачання дронів-камікадзе.

Тож, 24 лютого – в день першої річниці повномасштабної війни, світ зайшов з двома "мирними" ініціативами.

Докладніше про них – у цікавій статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Китайська гра у мир: що означають для України рішення в річницю великої війни.

Щодо переговорів, то лідерка правопопулістського "Національного об’єднання" Марін Ле Пен закликала Францію організувати конференцію задля "мирного і швидкого виходу з конфлікту" в Україні. 

Молдова

Президентка Мая Санду у річницю повномасштабного вторгнення заявила, що Молдова вшановує жертовність і мужність українців, які борються за свободу і їхньої країни

Нагадаємо, 23 лютого міноборони Росії двічі заявляло, що українські сили найближчим часом нібито планують влаштувати збройну провокацію в Придністров'ї. Влада Молдови та України це заперечувала.

Міноборони Молдови 24 лютого спростувало заяву російського військового відомства про нібито підготовку Україною провокації в Придністров'ї.

Міністерство закордонних справ Росії пригрозило "адекватною" відповіддю, поширюючи неправдиві звинувачення на адресу України нібито про підготовку провокацій у невизнаному Придністров’ї.

"Будь-які дії, що становлять загрозу їхній безпеці [російським військам і місцевим], будуть розглядатися відповідно до міжнародного права як напад на Російську Федерацію", – йдеться у заяві міністерства.

Серед інших новин дня 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у річницю російського вторгнення закликав до переговорів і заявив, що Москва не може перемогти. Також він заявив про необхідність додаткових переговорів щодо заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

КНДР провела випробування чотирьох крилатих ракет для демонстрації ядерної контратаки.

Екскомандира "Вагнера", який просив притулок у Норвегії, затримали за п'яну бійку в Осло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: