Як вихід з Євросоюзу створив проблеми для Британії і чи зможуть їх вирішити

Аналітика коротко
Вівторок, 28 лютого 2023, 17:10

Після кількох місяців публічних і не дуже переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про те, як вдалося зняти болюче питання, у чому суть нового північноірландського компромісу та які наслідки він матиме для британських островів – у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Перш за все, нагадаємо, чому Віндзорську рамкову домовленість дійсно можна назвати проривом у відносинах між Лондоном і Брюсселем.

У далекому, як зараз здається, 2019 році тодішній британський прем’єр Борис Джонсон узгодив та уклав з ЄС угоду про вихід Великої Британії. 

Зробити це Джонсону вдалося завдяки тому, що найпроблемнішу частину домовленості про вихід з ЄС він виніс в окремий документ – Північноірландський протокол, який лишав відкритими відповіді на окремі питання. Домовленість набула чинності з 1 січня 2021 року й стала частиною міжнародного права.

Чому така увага до Північної Ірландії? 

Нагадаємо, що існує Республіка Ірландія, яка є членом Європейського Союзу, і Північна Ірландія (у складі Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії). 

У разі звичайного виходу Британії з Європейського Союзу на острові Ірландія мав би постати фізичний кордон з митними перевірками між Республікою Ірландія та Сполученими Королівством.

Хоча реальною проблемою була не торгівля і не митниця як така.

Поява кордону загрожувала розірванням мирної домовленості, що поклала край тридцятирічному кривавому протистоянню в Північній Ірландії. Та угода, укладена 1998 року, для регіону зовсім не є історією. "Прозорість" кордону була однією з ключових її вимог (детальніше – у статті "Ірландський глухий кут").

За Північноірландським протоколом Північна Ірландія залишається в митній зоні Сполученого Королівства, але ПДВ й акцизи на ній збираються за законодавством ЄС. 

Та найбільш суперечливе положення, про яке домовився уряд Бориса Джонсона, стосується ввезення у Північну Ірландію британських товарів

Воно фактично створювало митний контроль між Північною Ірландією і рештою Британії, розділяючи Сполучене Королівство на дві частини.

Такий сценарій не влаштовував, по-перше, прихильників жорсткого Brexit – адже Північна Ірландія, виходить, все ще частково підпорядковувалась європейському праву і на неї поширювалась юрисдикція Суду ЄС. Для "брекзитерів" це рівноцінно здачі британського суверенітету.

А по-друге, він обурив Демократичну юніоністську партія (ДЮП) – політичну силу в Північній Ірландії, що є традиційним союзником правлячої партії, британських консерваторів. Для неї митний кордон в Ірландському морі є абсолютною зрадою.

Рух у будь-який бік обурив би одну зі сторін і ще більше підважив і так невисоку популярність правлячої британської партії та уряду.

Та новому британському прем’єру Ріші Сунаку вдалося знайти шлях.

Спершу він відкликав контроверсійний законопроєкт Джонсона, а потім почав переговори, що проходили закрито. За даними інсайдерів, фінальне рішення було погоджене мінімум у січні 2023 року.

Лише наприкінці лютого процес офіційно запустили.

Нова домовленість має мінімум три принципові зміни в порівнянні з нинішнім станом справ, які є беззаперечним переговорним досягненням Сунака. Разом з тим, вони майже повністю відповідають пропозиціям ще Бориса Джонсона, які тоді ЄС відхилив.

Успіх компромісу залежить від позиції Демократичної юніоністської партії та правого крила Консервативної партії – тобто від тих, хто був проти ще "джонсонівської" угоди.

Наразі схоже, що голосів за угоду не забракне. Лідер Лейбористської партії Кір Стармер уже пообіцяв підтримку домовленості, що має покласти край кризі у відносинах Британії та ЄС. 

Докладніше про все це – у матеріалі Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: