Справа MH17: слідчі не мають достатніх доказів для передачі нових справ до суду

Середа, 8 лютого 2023, 15:03

Спільна слідча група (JIT), яка розслідує збиття літака рейсу MH17 не має достатніх доказів для передачі нових справ до суду.

Про це йдеться в опублікованому у середу звіті, пише "Європейська правда",

"JIT розкрила багато інформації про процес прийняття рішень щодо постачання ЗРК "Бук". Однак зібрані докази не є достатньо переконливими, щоб винести обвинувальний вирок у суді, як стверджує прокуратура Нідерландів. Тому наразі нові кримінальні справи не порушуються", - йдеться у звіті.

Суд встановив, що ракета "Бук", яка збила MH17, походила з Російської Федерації. Розслідування JIT вказало на 53-ю бригаду в Курську. Екіпаж "Бука" міг би пояснити, чому був збитий рейс MH17 і яке було їхнє завдання в Україні. Для того, щоб встановити особу екіпажу, серед іншого, JIT відстежила транспортні замовлення цієї бригади. Вони показують, що в червні та липні 2014 року з Курська до українського кордону було відправлено три колони техніки та військовослужбовців. Разом з ними їхав і ЗРК "Бук", з якого був збитий MH17.

"Після ретельного розслідування JIT вийшла на трьох офіцерів 53-ї бригади, які були названі членами екіпажу або їхніми керівниками. Їх причетність до збиття MH17 не підтверджується іншими джерелами. Тому JIT не розкриває їхні імена. Російська влада не відповіла на питання про екіпаж, заявивши, що російського ЗРК "Бук" на сході України не було", - йдеться у звіті.

Після того, як ЗРК "Бук" був доставлений, його розгорнули на сільськогосподарському полі в Первомайському. Гіркін, Дубинський і Харченко вже були засуджені за це, але також розслідуються справи інших осіб.

"Наприклад, так званий "прем'єр-міністр ДНР" щодня контактував з генералом російської служби безпеки ФСБ; 17 липня 2014 року - більше двадцяти разів. Однак неможливо встановити, що прем'єр-міністр або генерал заздалегідь знали про наявність ЗРК "Бук" або що вони навмисно сприяли збиттю MH17", - зазначили слідчі.

"Оскільки наразі неможливо встановити особи членів екіпажу ЗРК "Бук", а також відсутня інша конкретна інформація, неможливо встановити, чому вони випустили ракету "Бук" по MH17, яке було їхнє завдання і яку інформацію вони мали, коли стріляли", - вказується у звіті.

Нагадаємо, слідча група дійшла висновку, що існують вагомі підстави вважати, що рішення про постачання зенітно-ракетного комплексу "Бук" бойовикам "ДНР" було прийнято президентом Росії Владіміром Путіним.

Як відомо, Окружний суд Гааги 17 листопада 2022 року заочно засудив до довічного ув’язнення Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка за їх роль у збитті малайзійського лайнера MH17 над Донбасом та доручив забезпечити їхній арешт. Суд постановив, що вони повинні виплатити родичам загиблих понад 16 млн євро компенсацій.

Між тим четвертого обвинувачуваного, Олега Пулатова, суд визнав невинуватим, попри те, що він був заступником Гіркіна і передавав іншим обвинувачуваним вказівки щодо евакуації системи "Бук". 

Гаазький суд також визнав, що Росія контролювала "ДНР" під час збиття лайнера MH17.

Читайте також - МН17: усе тільки починається. Найважливіше про вирок, що став перемогою України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: