У Ризі протестували проти демонтажу пам’ятника Пушкіну

фото
Неділя, 12 березня 2023, 17:01

12 березня Російський союз Латвії (РСЛ) провів акцію протесту проти знесення пам'ятника російському поету Александру Пушкіну в Ризі, пікет зібрав близько двохсот осіб.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Захід на захист пам'ятника Пушкіну відбувся в неділю, біля будівлі ратуші. За акцією та прилеглою територією спостерігали кілька поліцейських.

Перед будівлею Ризької міськради було встановлено невелику сцену з мікрофонами і гучномовцями, на якій виголошуються промови. На захід прибули політики РСЛ, а також деякі представники партії "Згода". Поруч демонструвалася інсталяція, що зображає мера Риги Мартіньша Стакіса, який стріляє з пістолета в пам'ятник Пушкіну.

До присутніх звернулися політики з Російського союзу Латвії та "Злагоди", які говорили, що зносити пам'ятники неправильно, а Пушкін - поет, якого поважають у всьому світі. У контексті знесення пам'ятника Пушкіну у виступах згадувалося і можливе переміщення пам'ятників іншим діячам культури.

 

На думку Російського союзу Латвії, рішення ради з пам'ятників Ризької думи про демонтаж скульптури Пушкіна в парку Кронвалда є варварством.

На заході зібралися здебільшого літні люди, і більшість із них російськомовні.

Присутні тримали плакати з гаслами "Депутате, не боріться з минулим, відповідайте за сьогодення", "Пушкін - наша основа", "Не штовхайте Пушкіна", "Пушкін - основа культури", "Створювати, а не ламати" та інші.

Промови здебільшого виголошували російською мовою, але деякі промовці говорили і латиською, і російською.

Співголова "Згоди" Регіна Лочмеле пообіцяла присутнім, що, якщо питання про знесення пам'ятника Пушкіну колись буде внесено до порядку денного Ризької міськради, то фракція "Згоди" проголосує "проти".

Біля Будинку Чорноголових стояли і двоє опонентів заходу. В одного був плакат із пам'ятником Пушкіну на тлі руїн міста і написом "Культуру принесли!", у другого кілька плакатів - рука небіжчика і напис "Тут були Пушкіни", пральна машина і напис англійською мовою "Ти можеш вкрасти пральну машину, але кров не змиєш".

Раніше столична рада з пам'ятників підтримала пропозицію про демонтаж встановленого 1982 року в парку Кронвалда пам'ятника письменнику Андрію Упітісу і скульптури "письменниці сталінського періоду" Анни Саксе на вулиці Гауяс, 1. Рада також дала згоду на демонтаж пам'ятника Пушкіну в парку Кронвалда, бо його було встановлено незаконно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: