Пісторіус проводить перші важливі перестановки в Міноборони Німеччини - ЗМІ

Понеділок, 13 березня 2023, 18:56

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прийняв перше важливе кадрове рішення через два місяці після призначення на посаду: він змінює генерального інспектора Бундесверу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили у понеділок німецькі ЗМІ, серед яких видання Spiegel.

Генеральний інспектор Бундесверу - найвище військове звання в німецькій армії. Як військовий радник федерального уряду та найвищий військовий представник Бундесверу він входить до складу керівництва Міністерства оборони. 

Пісторіус проінспектував навчання українських військових на Leopard i Marder 

За інформацією видання, Пісторіус вирішив, що Бундесвер отримає нового генерального інспектора, яким стане Карстен Броєр. Попередній генеральний інспектор Ебергард Цорн піде на пенсію.  

Крім того, Пісторіус призначив свого близького довіреного Нільса Гілмера державним секретарем. Попередній держсекретар Маргарета Зудгоф має звільнити свою посаду заради Гілмера, який прийшов у міністерство оборони разом із ексміністеркою Крістін Ламбрехт.

Цим рішенням Пісторіус докорінно реорганізовує керівництво Бундесверу. Генеральний інспектор не тільки виконує функції найвищого військовослужбовця, він також займає важливу посаду в міністерстві, будучи головним військовим радником федерального канцлера. 

Офіційно міністерство оборони Німеччини ще не підтвердило перестановки. 

59-річний Броєр  кілька місяців був кандидатом на посаду генерального інспектора. Генерал зараз очолює територіальне командування Бундесверу. Броєр став відомий минулого року, коли Олаф Шольц привів його до своєї канцелярії під час пандемії коронавірусу для управління кампанією вакцинації. Відтоді Броєр  неодноразово фігурував у ЗМІ як "генерал корона".

63-річний Цорн обіймав посаду генерального інспектора з квітня 2018 року і був призначений ще тогочасною міністеркою оборони Урсулою фон дер Ляєн. 

Нагадаємо, Повномасштабне вторгнення Росії в Україну рік тому спонукало канцлера Німеччини Олафа Шольца оголосити про "поворотний момент" у військовій політиці і політиці безпеки, у результаті чого він оголосив про створення спеціального фонду на суму 100 мільярдів євро.

Шольц також пообіцяв, що Німеччина виконає рекомендацію НАТО витрачати 2% валового внутрішнього продукту на військо. За підрахунками, для втілення цієї мети у 2024 році оборонний бюджет має зрости щонайменше до 65 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: