Як секс-пригоди Трампа можуть закрити йому шлях до президентства

Аналітика коротко
Вівторок, 14 березня 2023, 19:08

Прокуратура округу Мангеттен штату Нью-Йорк запросила Трампа для свідчень у справі про плату колишній порноакторці за нерозголошення. 

І хоча наразі переслідування республіканця ґрунтується лише на юридичній теорії, найближчими місяцями вона цілком може бути перевірена.

Тож цілком імовірно, що ця справа стане першим в історії США випадком, коли експрезиденту висунуть кримінальні звинувачення.

Про те, у чому суть справи, чому про неї раптом заговорили й що реально загрожує Дональду Трампу читайте в статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Порнороман Трампа: яким може стати перше кримінальне звинувачення експрезиденту США.

Усе почалося в 2006 році, коли порноакторка Стормі Деніелс (справжнє ім’я – Стефані Кліффорд) зустрілася з Трампом на благодійному гольф-турнірі й він заплатив їй за секс у готелі біля курортного озера Тахо.

На час тих подій, до слова, в майбутнього президента США чотири місяці як народився син.

Уперше про цю історію жінка розповіла таблоїду In Touch Weekly у 2011 році. Але тоді інтерв’ю так і не вийшло: адвокат Trump Organization Майкл Коен пригрозив таблоїду судом, коли до Трампа звернулися по коментар.

Але у січні 2018-го, коли Трамп майже рік як був президентом США, історія раптом набула нового розголосу.

Тоді The Wall Street Journal повідомило, що Коен заплатив Кліффорд (на той час вона вже не працювала порноакторкою і виховувала доньку) 130 тисяч доларів у межах угоди про нерозголошення, підписаної у жовтні 2016-го. Тобто в розпал президентської кампанії, коли, нагадаємо, Трампа активно звинувачували в мізогінії та домаганнях до жінок.

Незабаром після публікації у WSJ згаданий вже таблоїд In Touch Weekly таки публікує інтерв’ю Кліффорд. А сама вона в березні 2018 року – попри угоду про нерозголошення – дає інтерв’ю телеканалу CBS.

Як пояснює жінка, попри те, що за розказане їй загрожує мільйонний штраф, "для мене дуже важливо мати змогу себе захистити".

Саме залякуванням, яке нібито відбулося в 2011 році, вона пояснила підписання угоди про нерозголошення п’ятьма роками пізніше.

Та увагу американських правоохоронців у всій цій історії привернуло джерело походження $130 тисяч, які заплатили жінці. 

Після виходу статті у The Wall Street Journal й інтерв’ю на CBS офіс прокурора округу Мангеттен штату Нью-Йорк розпочав попереднє розслідування, об’єднавши історії Кліффорд і колишньої моделі PlayBoy Карен Макдугал. Вона теж (нібито) мала секс із Трампом, і за мовчання їй заплатили $150 тисяч, а таблоїд, який хотів про це написати незадовго до виборів президента у 2016 році, на прохання кампанії Трампа "притримав" історію.

Загалом за "допомогу" у справах Кліффорд і Макдугал адвокат Майкл Коен отримав від організації Трампа $420 тисяч включно з премією.

Головне питання: як саме і з якою метою ці кошти перерахували адвокату?

Американські прокурори вважають, що, принаймні $130 тисяч, які нібито заплатили Кліффорд за мовчання, насправді направлялись на фінансування передвиборчої кампанії Трампа. 

А це вже – кримінальний злочин, за який за законами штату Нью-Йорк загрожує до чотирьох років ув’язнення.

Минулого тижня прокуратура Мангеттену запропонувала Трампу дати добровільні свідчення у справі.

Це дуже рідкісний крок, який зазвичай свідчить, що прокурори ось-ось готуються оголосити кримінальні звинувачення.

Окружний прокурор Мангеттену вважає, що у справі п’ятирічної давнини шанс притягти Трампа до кримінальної відповідальності, вочевидь, є.

Саме тому експрезидента США запросили добровільно дати свідчення саме для великого журі – де лише в понеділок був уже згаданий Майкл Коен.

Правом дати свідчення перед великим журі Трамп, як і очікувалось, не скористався. А саме розслідування назвав "Шахрайством, несправедливістю, цирком і повним підпорядкуванням правоохоронних органів для впливу на президентські вибори!".

Наскільки реальні перспективи кримінального покарання для Дональда Трампа? Справа, яку будують проти нього, непроста, безпрецедентна й сповнена юридичних нюансів.

Та "плата за мовчання" – не єдине розслідування, що загрожує Трампу.

Докладніше про все – у матеріалі Олега Павлюка Порнороман Трампа: яким може стати перше кримінальне звинувачення експрезиденту США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: