Російський Су-27 протаранив літак США, винищувачі у квітні, Україні дають кораблі: новини дня

Дайджест
Вівторок, 14 березня 2023, 21:06

Сьогодні вранці винищувач РФ Су-27 зіткнувся з безпілотником США під час перехоплення над Чорним морем. У Сполучених Штатах про інцидент повідомили президента, а також викликали посла Росії Анатолія Антонова. 

Міністерство оборони РФ заявило, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі, а ще він наблизився до анексованого Криму й летів із порушеннями.

До того ж, у Кремлі заявили, що не визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, який готується відкрити дві справи про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.

Тим часом, у світі зростає група країн щодо створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ. Тепер 32 держави працюють разом над притягненням до відповідальності найвищого політичного і військового керівництва Росії. Путін та його поплічники постануть перед судом.

Щодо військової підтримки України, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні винищувачів МІГ-29 може відбутися протягом наступних 4-6 тижнів

На додачу Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29, які було знято з озброєння минулого року.

Нідерланди передадуть Україні два мінні тральщики у 2025 році.

Всі важливі і цікаві новини 14 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

За даними британської розвідки, російська армія відчуває дефіцит артилерійських боєприпасів через що впроваджує ліміти з їхнього використання. 

Краще ніж боєприпаси, у Росії, здається, виходить накопичувати кошти за кордоном. І це попри санкції! 

Економічні аналітики видання Bloomberg припускають, що кошти з продажу сировини загальним обсягом близько 80 млрд доларів розпорошені у вигляді грошових вкладів, нерухомості та інвестицій в афілійовані компанії. Ймовірно, саме цей тіньовий резерв допомагає Кремлю підтримувати фінанси в умовах санкцій.

Тим часом, Міжнародний кримінальний суд готується відкрити дві справи про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.

Сьогодні у Кремлі прокоментували наміри.

"Ми не визнаємо цей суд, ми не визнаємо юрисдикцію цього суду. Так до цього і ставимося", – сказав прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков, коментуючи наміри МКС.

З іншого боку, все більше країн долучається до групи щодо створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ. 

"Ще дві країни приєдналися до коаліції зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Тепер 32 держави працюють разом над притягненням до відповідальності найвищого політичного і військового керівництва Росії. Путін та його поплічники постануть перед судом", – написав у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Та ще й Сейм Литви визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією.

Крім того, Сейм Литви продовжив дію надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю.

Російський Су-27 протаранив літак США

Сьогодні вранці винищувач РФ Су-27 зіткнувся з безпілотником США під час перехоплення над Чорним морем.

"Сьогодні два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне і непрофесійне перехоплення безпілотного літального апарату розвідки, спостереження і рекогносцировки MQ-9 ВПС США, який перебував у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем", – йдеться у заяві командування сил США в Європі.

Повідомляється, що приблизно о 7:03 ранку за центральноєвропейським часом один з російських літаків Су-27 зачепив турбогвинтовий двигун MQ-9, внаслідок чого американські сили були змушені затопити MQ-9 у міжнародних водах.

Президент США Джо Байден був поінформований про інцидент.

Координатор з питань комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі зазначив, що перехоплення російськими літаками американських над Чорним морем – не рідкість. Він додав, що протягом останніх тижнів були й інші перехоплення.

Але він підкреслив, що епізод, який стався у вівторок, був унікальним з огляду на те, наскільки "небезпечними, непрофесійними і нерозважливими" були дії Росії.

Сполучені Штати викликали посла Росії Анатолія Антонова у зв’язку з інцидентом у Чорному морі.

Міністерство оборони Росії у вівторок увечері заявило, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі, а ще він наблизився до анексованого Криму й летів із порушеннями.

Як стверджує оборонне відомство РФ, американський безпілотник летів "у напрямку державного кордону Російської Федерації" із вимкненими транспондерами "з порушенням меж району тимчасового режиму використання повітряного простору".

За американськими даними, один із російських винищувачів Су-27 зазнав пошкоджень.

Підтримка України

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні винищувачів МІГ-29 може відбутися протягом наступних 4-6 тижнів

На додачу Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29, які було знято з озброєння минулого року.

Нідерланди передадуть Україні два мінні тральщики у 2025 році.

Євросоюз збільшив на 2 млрд євро фонд, з якого фінансує зброю для України, – до 7,979 млрд євро до 2027 року.

Україна попросила Фінляндію передати чотири поїзди, які раніше їздили в Росію.

Крім того, сьогодні прем'єрка та глава МЗС Ісландії прибули в Україну.

Президент Володимир Зеленський і прем’єрка Ісландії Катрін Якобсдоттір обговорили підготовку до саміту Ради Європи у Рейк’явіку.

Грузія та Молдова

Грузія, Молдова та Україна – три східноєвропейські держави, асоційовані з ЄС, які подавали заявки на вступ до Євросоюзу. 

Венеційська комісія розкритикувала підходи Грузії та Молдови до деолігархізації, які вони запозичили в України.

Як зазначила Венеційська комісія, Україна була першою країною, яка ухвалила спеціальний закон про деолігархізацію, зобов'язання усунути надмірний вплив корисливих інтересів в економічному, політичному та суспільному житті також було предметом спеціальної рекомендації Європейської комісії для Грузії та Молдови.

Відтоді обидві країни підготували аналогічні законопроєкти.

На тлі війни в Росії проти України Молдову та Грузію продовжує лихоманити. Сьогодні у цих країнах проходили проросійські протести. 

Сьогодні прихильники проросійської партії "Шор" вчергове протестували у Кишиневі, а у невизнаному Придністров’ї заявили, що СБУ нібито готувала "теракт" проти ОБСЄ.

EUobserver повідомляє, що Європейський Союз має намір витратити додаткові 40 мільйонів євро на Збройні сили Молдови, більшість коштів буде спрямована на купівлю наземного мобільного радара стеження за повітряним простором.

Як відомо, в останні місяці Росія неодноразово запускала ракети через повітряний простір Молдови для ураження цілей в Україні. На цьому тлі молдовська влада оголошувала про намір придбати систему протиповітряної оборони.

А у Тбілісі проходила акція праворадикалів, з будівлі парламенту зірвали прапор ЄС.

Учасники та прихильники праворадикальної групи "Альт-Інфо" та її політичного крила "Консервативний рух" проводили акцію протесту в центрі Тбілісі.

Акція проходила з гаслами "проти іноземних агентів" і тих, хто нібито намагається "втягнути Грузію у війну". 

У промовах лідерів лунали антизахідні та гомофобні заяви, "Наш дім не Захід – наш дім Грузія". Один із них – Зураб Махарадзе, який раніше нібито залишив лідерську посаду у партії, але зараз – серед організаторів акції.

Учасники зірвали прапор Євросоюзу з будівлі парламенту і підпалили його.

А лідер керівної партії Грузії заявив, що побачив "ліберальний фашизм" у прозахідних протестах проти закону про "іноагентів".

Серед інших новин дня 

ДМС: паспорти з різною транслітерацією імені залишаються чинними до закінчення терміну дії.

Міністр з пістолетом за поясом викликав здивування у Польщі.

Прем’єр Пашинян: ОДКБ йде з Вірменії, і це нас турбує.

У Румунії в аеропорту зіткнулись два літаки.

У Нідерландах винесли перший вирок за зняття презерватива під час сексу.

Прем’єр Греції заявив про послаблення напруженості з Туреччиною.

Вулиці Парижа заповнилися відходами через страйк сміттєвозів, що триває вже тиждень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: