Ордер на арешт Путіна, 13 винищувачів зі Словаччини, Фінляндію беруть в НАТО: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 17 березня 2023, 21:03

Безсумнівно, головна тема дня – ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, який видала палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду. Його, як і уповноважену президента РФ з прав дитини, підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що у справі є переконливі докази.

Речниця МЗС Росії заявила, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна не матиме для РФ "жодного значення, зокрема з правової точки зору".

Рішення про ордер на арешт Путіна привітали західні лідери, які вважають, що це є початком процесу притягнення президента Росії до відповідальності. 

Все це відбувається напередодні офіційного візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Росію, який заплановано на 20-22 березня. Слід зазначити, що Китай, як і Російська Федерація, не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Британія закликала Китай використати візит в Москву для тиску на Путіна, щоб він вивів війська.

А ще новини про літаки для України, дані західних розвідок щодо війни, розширення НАТО та протести у Європі. 

Усі важливі й цікаві новини 17 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Справа проти Путіна

Безсумнівно, головна тема дня – ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна. 

Сьогодні палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази, які свідчать, що президент РФ Владімір Путін несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей з окупованих районів України.

У Російській Федерації указом Путіна було змінено законодавство з метою прискорення надання російського громадянства, що полегшило їх усиновлення російськими сім'ями.

На момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Владіміра Путіна не матиме для РФ "жодного значення, зокрема з правової точки зору".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення МКС.

Рішення про ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна привітали і західні лідери

Прем'єрка Естонії Кая Каллас, наприклад, назвала видачу ордера на арешт президента Росії "ще одним кроком до судного дня".

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав рішення і зазначив, що воно є початком процесу притягнення Путіна до відповідальності.

До речі, ордер на арешт Путіна видали напередодні офіційного візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Росію, який відбудеться 20-22 березня. Слід зазначити, що Китай, як і Російська Федерація, не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Британія закликала Китай використати візит в Москву для тиску на Путіна, щоб він вивів війська.

Війна з РФ 

Щодо ситуації на полі бою, то британська розвідка у свіжому звіті повідомила про те, що темп російських операцій по всій лінії фронту найнижчий з січня 2023 року.

А високопосадовець НАТО на умовах анонімності повідомив журналістам, що Північноатлантичний альянс оцінює щоденні втрати російських сил у боях в Україні – сюди входять і вбиті, й поранені – в число, яке сягає до 1500 людей.

Співвідношення загиблих до поранених росіян у НАТО оцінюють як один до трьох.

Що стосується України, то вона в боях втрачає "на порядок менше", але більш конкретні дані не називалися.

Підтримка України

Словаччина передасть Україні 13 винищувачів МіГ-29. Прем'єр країни поговорив з Зеленським про літаки і збирається приїхати до Києва.

А Бельгія надасть Україні 240 військових вантажівок.

Розширення НАТО

Член НАТО Польща розмістить HIMARS, придбані у США, біля Калінінградської області.

"Наше завдання – зміцнити польську армію таким чином, щоб Путін і ті, хто сьогодні відбудовує імперію зла, не наважилися напасти на Польщу. Ми створюємо нові військові частини і оснащуємо їх новою технікою", – заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Президент Фінляндії прибув до Туреччини на переговори щодо НАТО і відвідав зону землетрусу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив, що країна ратифікує протокол про вступ Фінляндії в Північноатлантичний альянс окремо від Швеції.

За словами Ердогана, Фінляндія вжила всіх конкретних заходів, необхідних для отримання членства і схвалення її вступу в НАТО може бути винесене на голосування парламенту.

Угорщина слідом за Туреччиною теж ратифікує вступ Фінляндії в НАТО окремо від Швеції.

Фракція правлячої партії Угорщини "Фідес" ухвалила рішення розглянути окремо питання ратифікації протоколів про вступ до Північноатлантичного альянсу Фінляндії та Швеції.

"Від імені групи "Фідес" хотів би повідомити вам, що ми вирішили підтримати вступ Фінляндії до НАТО. Ми перенесемо голосування в парламенті з цього питання на 27 березня, коли проголосуємо одноголосно "за", – написав керівник фракції "Фідес" Мате Кочиш у Facebook.

Генсек НАТО привітав рішення Туреччини почати процес ратифікації членства Фінляндії.

Слід також додати, що генсек НАТО і президентка Єврокомісії на платформі в Північному морі обговорили безпеку інфраструктури.

Платформа Troll A видобуває газ з найбільшого газового родовища Норвегії. Після скорочення російських поставок нордична країна минулого року стала найбільшим постачальником газу до ЄС.

Енергетична інфраструктура Норвегії є життєво важливою, але вразливою через свої розміри, що включають тисячі кілометрів трубопроводів, а також інтернет-кабелів і силових кабелів, сказав Столтенберг журналістам на борту платформи.

Безпека норвезьких нафтових об'єктів була посилена після вибухів на гілках російського газопроводу "Північний потік", що сталися 26 вересня минулого року в Балтійському морі, а союзники по НАТО надали підтримку для забезпечення патрулювання.

Президентка Єврокомісії заявила, що Путін програв енергетичну битву, шантаж не спрацював.

Протести і страйки в Європі

У четвер ввечері у низці міст Франції відбулися спонтанні акції протесту через наміри уряду просувати пенсійну реформу навіть попри відсутність її підтримки у нижній палаті парламенту.

На демонстраціях проти пенсійної реформи у Франції затримали понад 300 людей.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон вирішив задіяти спецпроцедуру "в обхід парламенту" для ухвалення пенсійної реформи, яку не підтримує більшість населення. Процедура дозволяє в окремих випадках прем'єр-міністру оголошувати про ухвалення закону без голосування в Національній асамблеї.

Детально на цю тему читайте у статті: Два роки пенсії, що збурили Францію: чи призведуть масштабні протести до розпуску парламенту.

У Німеччині через попереджувальні страйки було порушено роботу чотирьох аеропортів, а британські паспортисти заявили, що страйкуватимуть п'ять тижнів.

Серед інших новин дня 

Президент Володимир Зеленський змінив посла України в Естонії.

Латвія внесла до "чорного списку" 35 росіян за підтримку війни Росії, а держпошта Литви призупинила відправку посилок до Росії.

В Росії нагородили пілотів Су-27 за агресивне перехоплення дрона США.

Бундестаг підтримав суперечливу виборчу реформу, щоб скоротити число депутатів.

Президентка Санду: У 2030 році Молдова має бути членом ЄС.

У Німеччині повністю скасували заборону донорства крові для гомосексуалів.

У Словаччині в шкільних їдальнях заборонили продавати солодкі напої та смажену їжу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: