Німці можуть затримати Путіна, 120 днів "зернової угоди", угода Сербії і Косова: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 19 березня 2023, 19:00

Серед головних новин вихідних – реакція на ордер на арешт Путіна, підтримка України, "зернова угода", розгортання військ НАТО поряд з РФ і китайські боєприпаси проти України, протести у Франції.

Усі важливі й цікаві новини вихідних 18 та 19 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ордер на арешт Путіна

Президент США Джо Байден назвав сильним кроком рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт особисто президента Росії Владіміра Путіна у зв’язку з тим, що Росія скоїла в Україні.

"Думаю, це обґрунтовано… Є проблема в тому, що ордер на міжнародному рівні не визнаємо і ми (США - ред.). Проте, на мою думку, це дуже сильний крок", - сказав президент США. 

Далі у коментарі журналістам він сказав, що президент Росії "явно скоїв воєнні злочини".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна.

"Міжнародний кримінальний суд – це правильна інституція для розслідування воєнних злочинів. Правда в тому, що ніхто не стоїть над законом, і саме це стає зрозумілим зараз", – сказав Шольц на спільній пресконференції в Токіо з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою.

А міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, якщо він ступить на німецьку землю.

17 березня президент Міжнародного кримінального суду (МКС) Пйотр Гофманський оприлюднив заяву, що стала, без перебільшення, поворотною в історії. Він оголосив у відеозверненні (доступний також український переклад) про рішення Палати досудового провадження схвалити ордер на арешт двох громадян РФ: чинного президента Владіміра Путіна та уповноваженої президента з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Це звинувачення відкриває низку нових можливостей – але також створює виклики, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо.

Підтримка України

Канада відправила в Україну броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 3, а Міноборони Британії показало, як українські екіпажі тренуються на танках Challenger 2.

Тим часом, за даними Financial Times, компаніям в ЄС не вистачає вибухових речовин, щоб виробляти більше боєприпасів для України.

Війна з РФ 

Розвідка Британії у свіжому звіті пояснила, що рішення окупаційної російської влади оголосити Мелітополь "столицею" підконтрольної РФ частини Запорізької області свідчить про нездатність росіян реалізувати плани із подальшого просування.

Як повідомляє Kyodo News, США підтвердили використання китайських боєприпасів в Україні.

За даними Politico, НАТО прискорить розгортання військ на східному кордоні, йдеться про 300 тисяч військових, а винищувачі ВПС Британії та Німеччини вдруге за тиждень перехопили літаки РФ біля Естонії.

Новини щодо України

"Зернову угоду" продовжили на 120 днів.

Україна запровадила санкції проти президента Сирії та іранських генералів.

Експрезидент Єврокомісії заявив, що швидкий вступ України в ЄС неможливий.

Заворушення у Франції

Франція протестує через пенсійну реформу. Субота стала третім днем акцій протесту після того, як президент Еммануель Макрон та уряд вирішили задіяти спецпроцедуру, що уможливлює ухвалення закону про пенсійну реформу без фінального голосування у нижній палаті парламенту. 

Процедура також передбачає, що депутати голосують за висловлення недовіри уряду – що має відбутися у понеділок. 

У Франції протягом суботи затримали майже 170 осіб.

Популярність президента Франції Еммануеля Макрона впала до найнижчого рівня з часів протестів "жовтих жилетів" на початку 2019 року на тлі зростаючої опозиції до його спроб підвищити пенсійний вік, повідомляє Le Journal du Dimanche.

Слід додати, у Португалії також пройшли багатотисячні протести з вимогою підвищення зарплат і пенсій.

Серед інших новин дня 

У Придністров’ї заявили про арешт ще двох причетних до попередженого "теракту".

Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин.

Трамп заявив, що його арештують наступного тижня у справі про плату колишній порноакторці.

У Чорногорії проходили вибори президента.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: