Командувач армії нейтральної Швейцарії – за розширення співпраці з НАТО

Субота, 25 березня 2023, 09:44

Командувач швейцарської армії Томас Зюсслі виступив за участь сухопутних військ країни у спільних навчаннях з військами НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Swissinfo.

У четвер Томас Зюсслі представив "Армійське послання 2023 року" на арсеналі в місті Тун, кантон Берн. Зюсслі заявив, що окрім військово-повітряних сил і сил спеціального призначення, сухопутні війська також повинні брати участь у спільних навчаннях з військами НАТО.

Зокрема, йдеться про співпрацю Швейцарії з НАТО в рамках навчань за статтею 5, так званим положенням про допомогу, згідно з яким країни-члени НАТО зобов'язуються надавати допомогу, якщо інша країна-член зазнає нападу. Зюсслі не виключив участі в навчаннях за статтею 5, обґрунтовуючи можливу участь важливістю розуміння оперативних процедур і структур через спільні тренування.

Однак, за повідомленнями ЗМІ, Соціал-демократична партія і Швейцарська народна партія не погодилися з коментарями Зюсслі.

"У якийсь момент НАТО скаже, що настав час припинити збирати вишеньки з тістечок. Тоді, звичайно, з нейтралітетом буде покінчено", - сказав Мауро Туена з Народної партії.

У лютому Федеральна рада Швейцарії ухвалила збільшення військового бюджету до 21,7 мільярда швейцарських франків (23,5 мільярда доларів) на чотирирічний період і вже погодилась на інтенсифікацію співпраці з НАТО. Проте міністр оборони Швейцарії Віола Амхерд не порушувала питання участі Швейцарії в навчаннях НАТО за статтею 5.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив скептицизм щодо прагнення швейцарської армії до більшої кількості спільних навчань. "Кілька союзників мають застереження, оскільки Швейцарія не дозволила їм передати боєприпаси Україні", - сказав він в інтерв'ю газеті Tamedia в середу.

Нещодавно уряд Швейцарії підтвердив, що не змінюватиме свою давню політику, яка забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: