Австрійські ультраправі провалилися на виборах у регіоні, де колись домінували

Понеділок, 6 березня 2023, 08:24

Ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ) не змогла повернути собі владу у найпівденнішій землі Каринтія та програла Соціал-демократичній партії (SPÖ) з великим відривом на виборах у неділю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Euractiv.

Ультраправі очолювали регіон Каринтія, набираючи понад 40% голосів у 2000-х роках, на чолі з Йоргом Гайдером. Після смерті Гайдера соціал-демократи послідовно вигравали вибори за виборами у цій землі, досягнувши піку у 48% у 2018 році.

Австрія все ще імпортує половину газу з Росії – канцлер

Результати виборів у неділю показали схожу тенденцію: SPÖ вдалося утримати перше місце з 39%, FPÖ посіла друге місце з 24,1%, а консервативна Австрійська народна партія (ÖVP) – 17,1%. "Команда Каринтії", партія, яка активна лише на регіональному рівні, посіла четверте місце із 10%.

Зелені та соціал-ліберальна NEOS, партії, що діють на загальнонаціональному рівні, не досягли виборчого порогу в 5%.

Результати виборів також означають, що велика коаліція соціал-демократів і консерваторів може продовжити правити. Невеликі здобутки FPÖ можуть означати, що період її шалених перемог добігає кінця, хоча її результат у Каринтії є найкращим після відходу Гайдера.

В Австрії вирішили не переслідувати ультраправу партію через зв’язки з РФ

Між тим, на виборах у Нижній Австрії в січні FPÖ значно посилила свої позиції.

FPÖ , як відомо, є євроскептичною, а в контексті російсько-української повномасштабної війни виступає за зняття санкцій із Росії.

FPÖ фігурувала в гучному корупційному скандалі "Ібіцагейт" 2019 року, коли її колишні керівники пообіцяли нібито племінниці російського олігарха майбутні державні контракти в обмін на підтримку.

Це призвело до відставки коаліційного уряду з ÖVP та FPÖ, а також значно підірвало рейтинг останньої.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: