В Естонії консерватори вимагають у суді анулювати результати е-голосування

Четвер, 9 березня 2023, 13:11

Консервативна народна партія Естонії (EKRE) звернулася до Держсуду з проханням визнати результати електронного голосування на виборах до Рійгікогу недійсними.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Партія вважає процес визначення результатів виборів неправомірним, звертаючи увагу на те, що під час е-голосування виникла низка аномалій і технічних проблем, які ставлять під сумнів надійність інфраструктури, використовуваної під час електронного голосування.

Партія також вважає проблемою те, що система електронного голосування не забезпечує дотримання загальних принципів виборів, а в законі про парламентські вибори відсутні правила електронного голосування та визначення результатів.

Голова EKRE Мартін Хельме звертає увагу на те, що закон про вибори має встановлювати всі важливі умови та вимоги, порядок та організацію виборів.

"У 2019 році Держсуд роз'яснив, що вимоги до електронного голосування мають бути встановлені законом. Досі нічого не зроблено. Наявне регулювання, по суті, є розсудом Республіканської виборчої комісії, яка створює правові норми, організовує їхнє виконання, а також здійснює нагляд за їхнім виконанням, що докорінно суперечить принципам поділу влади та верховенства права. Це призвело до ситуації, коли не дотримуються елементарних вимог безпеки і контролю, а вибори не піддаються перевірці", - сказав Хельме.

За словами Хельме, чесність і достовірність виборів є основою функціонування демократії. "Усі громадяни і партії мають бути дуже зацікавлені в тому, щоб над нашими виборами не висіла темна тінь фальсифікації або неконституційності. Подаючи цю скаргу, ми відстоюємо збереження конституційного порядку, а також основне право всіх громадян, як носіїв верховної влади, спокійно і рівноправно використовувати свій голос", - сказав Хельме.

Прессекретар Держсуду Арно Пидер сказав, що скарги на рішення і дії Республіканської виборчої комісії (VVK) необхідно подавати до Держсуду через VVK, і на цей момент така скарга до Держсуду ще не надійшла.

"Після надходження скарги про вибори в Держсуд у суду є сім робочих днів для її розгляду", - сказав Пидер.

Згідно з остаточними результатами виборів в Естонії, перемогу на парламентських виборах здобула "Партія реформ" прем'єрки Каї Каллас, яка отримала 37 мандатів у Рійгікогу.

Слід зазначити, що до оприлюднення результатів електронного голосування під час підрахунку голосів, відданих на дільницях зі значним відривом лідирувала євроскептична й права EKRE, перемога якої несла для України певні ризики

Детальніше про це читайте у статті Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: