Чим Україна може допомогти Словаччині уникнути проросійського реваншу

Аналітика коротко
Четвер, 9 березня 2023, 14:48

У вересні у Словаччині мають пройти позачергові парламентські вибори. 

Ризик реваншу антизахідних та проросійських сил є дуже високим. Втім, схоже, що у проєвропейських сил з'явився шанс на перемогу.

У словацькій політиці відбулася подія, на яку вже давно очікували – чинний прем’єр Едуард Гегер вийшов із партії OĽANO та заявив про створення власного політичного проєкту.

Про те, чому це важливо, як це вплине на політичні розклади, а також, як це може позначитися на переданні Україні винищувачів МіГ-29 читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Зав'язані на Україні: що допоможе Словаччині уникнути реваншу антизахідних сил.

Нещодавно на своїй сторінці у Facebook прем’єр Словаччини Едуард Гегер заявив про розставання з партією OĽANO, яка привела його до влади.

Гострі коаліційні кризи суттєво зменшили рейтинги провідних коаліційних партій: OĽANO та SaS, лідери яких були антагоністами в уряді.

Це привело до того, що новими лідерами рейтингів стали дві опозиційні партії: "Голос" та Smer-SD, а їхня перемога стала вважатися ледь не гарантованою.

Варто лише додати, що обидві опозиційні партії гостро критикують нинішню фінансову та бюджетну політику уряду, проте якщо "Голос" обережно торкається теми зовнішньої політики, то Smer-SD поступово радикалізується.

Курс цієї партії все більше й більше нагадує політику угорського прем’єра Віктора Орбана.

В тому числі у питанні допомоги Україні – Роберт Фіцо виступає категорично проти передачі зброї та вимагає "вирішувати конфлікт дипломатичними методами".

Опитування показують різке зростання партії "Прогресивна Словаччина" – ліберальної політсили, що орієнтується на президентку Зузану Чапутову.

Також після тривалої перерви до парламенту можуть потрапити консервативні християнські демократи.

Однак на правоцентристському полі альтернатив не проглядалося – і на це поле й націлився Едуард Гегер.

Вже наступного дня після оголошення про розрив з OĽANO він заявив про приєднання до коаліції правоцентристських сил, яку намагається створити позапарламентська партія Spolu. Нове об'єднання вже взяло нове ім'я – "Демократи". 

Успіх у правоцентристській ніші здатний зберегти парламентську більшість у проєвропейських сил навіть після нових виборів.

Показово, що шанси прозахідних сил Словаччини на перемогу значною мірою будуть пов'язані з Україною.

Найближче випробування для уряду – передача Україні винищувачів МіГ-29. Проблема полягає в тому, що нинішній уряд – технічний, а тому згідно з конституцією не може ухвалювати рішення у сфері міжнародної та безпекової політики.

Наразі юристи розходяться в оцінках, чи входить питання передачі літаків у мандат технічного уряду. Натомість опозиція погрожує урядовцям кримінальним переслідуванням у випадку передачі винищувачів Україні.

Вирішити колізію може рішення Конституційного суду, проте це займе чимало часу. Альтернативне рішення – резолюція парламенту. Яка доручить уряду передати винищувачі.

Схоже, що словацький уряд збирається піти саме цим шляхом. І хоча на попередні резолюції на підтримку Україні вдавалося зібрати більшість, цього разу опозиція зробить усе можливе, щоб зірвати схвалення.

Але одночасно цьогорічні успіхи ЗСУ здатні вплинути на рейтинги проросійських сил у ЄС, в тому числі – й на шанси Smer-SD на прихід до влади.

І це все дає надію на те, що Словаччині вдасться уникнути проросійського реваншу. Зрештою, ще кілька місяців тому цей реванш здавався майже неуникним. Але тепер у проєвропейських сил є цілком реалістичні шанси на перемогу.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Зав'язані на Україні: що допоможе Словаччині уникнути реваншу антизахідних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: