В Угорщині кажуть, що отримали від громадян Швеції прохання не пускати країну в НАТО

Понеділок, 10 квітня 2023, 16:28

Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер стверджує, що угорські депутати отримували від громадян Швеції, а також Фінляндії прохання не схвалювати вступу цих країн до Північноатлантичного альянсу.

Таке, як повідомляє "Європейська правда", Кевер сказав у неділю в етері телеканалу Hir TV.

Говорячи про нещодавнє розширення НАТО, голова парламенту Угорщини заявив, що Фінляндія одразу після набуття членства "завдала удару у спину угорському уряду", приєднавшись до позову Європейської комісії через угорське законодавство проти ЛГБТ.

Кевер також згадав, що в Угорщині перед вступом до Альянсу відбувся референдум, тоді як "у Швеції та Фінляндії забули запитати людей, чи справді вони хочуть вступити до НАТО, чи це лише приватна думка їхньої політичної еліти".

"Десятки угорських депутатів отримали електронні листи зі Швеції та Фінляндії із закликами не приймати це рішення, оскільки вони вважають, що за ним не стоїть демократична легітимність", – стверджує він.

У Орбана поскаржились на погані відносини зі Швецією, яку Угорщина не пускає в НАТО

"Ми бачимо, що дві країни попросили нашої згоди на вступ до Альянсу, членами якого ми вже є, а вони ще не є членами, і вони не виявили ані найменшої поваги до Угорщини та волі угорського народу, висловленої на виборах", – додав Кевер.

Спікер парламенту Угорщини, крім того, повторив тезу Будапешта про те, що політика й заяви Стокгольма й Гельсінкі "лише шкодять угорським національним інтересам", і на відновлення відносин із ними знадобиться багато часу.

Фінляндія і Швеція разом подали минулого року заявку на вступ до НАТО. Фінляндія офіційно вступила в Альянс 4 квітня, тоді як процес ратифікації шведської заявки гальмують Анкара й Будапешт.

В Угорщині процес застряг у парламенті з липня, а Орбан вперше висловив занепокоєння щодо членства північноєвропейських країн в НАТО в лютому.

Орбан також звинуватив обидві країни в поширенні "відвертої брехні" про стан демократії в Угорщині. Крім того, у Орбана заявили Швеції про проблеми з мораллю та повагою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: