Мельник пояснив, чому Україна вигідна союзникам як член НАТО і ЄС

Вівторок, 11 квітня 2023, 09:58

Заступник міністра закордонних справ, колишній посол України у Німеччині Андрій Мельник вважає, що прагнення України до ЄС і НАТО частіше розглядають з точки зору того, що це дає Києву, але варто відзначити і переваги для союзників.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю німецькому RND.

Мельник зазначив, що Україна мала би приєднатися до НАТО буквально наступного дня після того, як скінчиться нинішня війна, а переговори про членство у ЄС мали би початися вже цього року, і Україна робить для цього своє "домашнє завдання".

На його думку, Німеччина може і має відіграти в обох процесах провідну, а можливо і вирішальну роль.

Мельник зауважив, що вступ України до ЄС і НАТО – в інтересах Німеччини та інших союзників, хоча більш прийнято дивитися на це з точки зору того, що це дає Україні. 

"Завжди були закиди, що Україна хоче приєднатися лише для того, щоб бути під "парасолькою захисту" НАТО… Зараз ми вже продемонстрували, що українська армія може зробити величезний внесок у захист союзників у НАТО. Якщо ми будемо в Альянсі – на нас можна буде розраховувати. Українська армія зараз – одна з найсильніших у Європі", - аргументує заступник глави МЗС.

Щодо переваг для партнерів від вступу України у ЄС, Мельник зауважив, що Україна за площею – найбільша країна Європи і може посилити ЄС зі своїм людським та економічним потенціалом.

"В Україні активна демократія і громадянське суспільство. З економічної точки зору, з її ресурсами та людським потенціалом, Україна залишатиметься важливим фактором для ЄС, у тому числі німецької економіки. На жаль, ми ще не змогли донести до німецького народу, що наше членство лише посилить Європейський Союз і гарантує його процвітання у майбутньому", – зазначив Андрій Мельник. 

Нагадаємо, в інтерв’ю заступник міністра закордонних справ натякнув також, що союзникам час почати думати про винищувачі та військові кораблі для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: